Μοσκοβισί για Ιταλία: Στείλαμε απλά μία επιστολή, τίποτε δεν έχει κριθεί ακόμη

Μοσκοβισί για Ιταλία: Στείλαμε απλά μία επιστολή, τίποτε δεν έχει κριθεί ακόμη

Υπουργικό συμβούλιο για το Σάββατο προανήγγειλε ο Ιταλός πρωθυπουργός

Απορρίπτει, όπως είχε ήδη προαναγγελθεί, η Κομισιόν τον ιταλικό προϋπολογισμό, κάνοντας μάλιστα αναφορά σε μεγάλη απόκλιση που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Την ίδια ώρα, τα «πυρά» του προς την Ιταλία εκτοξεύει ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι που υποστηρίζει ότι κινήσεις που αποκλίνουν από τους δημοσιονομικούς κανόνες βλάπτουν όλη τη ζώνη του ευρώ.

Τη σύγκληση υπουργικού συμβουλίου, το Σάββατο, ανακοίνωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, επισημαίνοντας ότι η απόκλιση δεν είναι μεγάλη, όπως ισχυρίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε μία προσπάθεια, δε, να αποφευχθεί αναταραχή στην ιταλική αγορά, ο κ. Κόντε διαβεβαίωσε πως η ιταλική κυβέρνηση είναι σε επαφή με τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης και ελπίζει ότι θα αποφύγει υποβάθμιση του αξιόχρεού της.

Πριν από λίγη ώρα, πάντως, ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις σε μία προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις περί «σύγκρουσης» με την Ιταλία, υποστήριξε ότι προς το παρόν τίποτε δεν έχει κριθεί. «Στείλαμε απλά μία επιστολή». Η τελική απόφαση, όπως είπε, θα ληφθεί από τους Ευρωπαίους ηγέτες. «Έχουμε καιρό μέχρι τότε». Δεν παρέλειψε, δε, να τονίσει για άλλη μία φορά πως οι Βρυξέλλες επιθυμούν έναν ήρεμο κι εποικοδομητικό διάλογο.

«Σεβαστείτε τους ευρωπαϊκούς κανόνες»

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η παράκαμψη των δημοσιονομικών κανόνων σε θέματα προϋπολογισμού και κυρίως σε θέματα δανεισμού μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη, τόνισε σήμερα ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, στέλνοντας εμμέσως πλην σαφώς μήνυμα στην Ιταλία περί συμμόρφωσής της με το Σύμφωνο Σταθερότητας. Σύμφωνα δε με τον κ. Ντράγκι, τέτοιες κινήσεις έχουν κόστος σε όλη την Ευρωζώνη.

Σε ομιλία του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες υποστήριξε ότι οι ευρωπαϊκοί κανόνες, το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης πρέπει να γίνονται σεβαστά από όλους, φέρεται να ανέφερε ο κ. Ντράγκι, όπως αναφέρει το CNBC, επικαλούμενο ανώνυμη πηγή.

Η επιστολή της Κομισιόν

Νωρίτερα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, παρέδωσε στον Ιταλό υπουργό οικονομικών Τζοβάνι Τρία την επιστολή που υπογράφουν ο ίδιος και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις. Στην επιστολή γίνεται αναφορά σε «παρέκκλιση χωρίς προηγούμενο από το Σύμφωνο Σταθερότητας, η οποία αγγίζει το 1,5% σε ότι αφορά τους συμφωνημένους στόχους». Μια παρέκκλιση, η οποία, όπως αναφέρεται, «θέτει σε κίνδυνο τη μείωση του ιταλικού δημόσιου χρέους, που αγγίζει το 132% του ΑΕΠ».

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, στο ιταλικό υπουργείο οικονομικών, ο Μοσκοβισί τόνισε ότι «η Επιτροπή δεν αναφέρεται στο περιεχόμενο των μέτρων του προϋπολογισμού, αλλά αυτό που την ενδιαφέρει είναι με ποιο τρόπο τα μέτρα αυτά θα χρηματοδοτηθούν».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «υπάρχουν συγκεκριμένα βήματα που θα πρέπει να γίνουν, βάσει των οποίων ο διάλογος με την Ρώμη θα συνεχιστεί». Ο Πιέρ Μοσκοβισί θέλησε να καταστήσει σαφές ότι «η Κομισιόν είναι ένας ουδέτερος κριτής» και ότι «και ο ίδιος βάζει κατά μέρος τις προσωπικές του, πολιτικές εκτιμήσεις». Η Επιτροπή ζήτησε από την Ιταλία να απαντήσει στην επιστολή της μέχρι τις 22 Οκτωβρίου, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Από την πλευρά του ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Τζοβάνι Τρία, τόνισε ότι ο προσωπικός του διάλογος με τον Γάλλο επίτροπο και με όλη την Επιτροπή διεξάγεται σε άριστο κλίμα και με αυτό τον τρόπο πρόκειται να συνεχιστεί. Επανέλαβε, δε, ότι η Ιταλία έχει θέσει τους συγκεκριμένους στόχους στον προϋπολογισμό της, διότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν κατάφεραν να πετύχουν την αναγκαία οικονομική ανάπτυξη.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, υποστήριξε ότι «δεν πρόκειται για παρέκκλιση άνευ προηγουμένου», διότι στην πραγματικότητα, «το έλλειμμα θα έφτανε ούτως ή άλλως στο 2% του ΑΕΠ, και κατά συνέπεια, η πραγματική διαφορά δεν ξεπερνά το 0,4%». Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει το Σάββατο για να συζητήσει τον προϋπολογισμό και διάφορα φορολογικά ζητήματα.