Τι απάντησε ο Τσακαλώτος στα αιτήματα της ΑΔΕΔΥ

Τι απάντησε ο Τσακαλώτος στα αιτήματα της ΑΔΕΔΥ

Απέρριψε κατηγορηματικά την επαναφορά 13ου και 14ου μισθού και αρνήθηκε να συζητήσει τα μισθολογικά

Συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο είχε το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ, τον οποίο έθεσε στον υπουργό πληθώρα αιτημάτων, με κυριότερα τη διατήρηση του ισχύοντος καθεστώτος για τα βαρέα και ανθυγιεινά επιδόματα στο Δημόσιο και την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ Γιάννη Πάιδα, για το ζήτημα των βαρέων και ανθυγιεινών ο υπουργός ανέφερε, ότι οι αλλαγές θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερες και θα έχουν χαρακτήρα εξορθολογισμού. Σημειώνεται ότι τα σχετικά επιδόματα, από 35 έως και 150 ευρώ τον μήνα, λαμβάνουν περίπου 93.000 υπάλληλοι του στενού και ευρύτερου δημοσίου τομέα, με συνολικό ετήσιο κόστος 160 εκατ. ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο επαναφοράς του 13ου και 14ου μισθού, τονίζοντας ότι ένα τέτοιο μέτρο κοστίζει 1,6 δισ. ευρώ, ενώ ο δημοσιονομικός χώρος για το 2018 είναι της τάξης των 800 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα επίσης με τον κ. Πάιδα, στον υπουργό τέθηκαν και τα θέματα των προσλήψεων στο Δημόσιο και των μισθολογικών αυξήσεων ύψους 1%- 2%.

Για τα μισθολογικά, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ ανέφερε, ότι «ο υπουργός δεν μπήκε καν στη συζήτηση», ενώ σχετικά με το αίτημα για την ακύρωση της νομοθετημένης μείωσης του αφορολογήτου από το 2020 και την επαναφορά του στα 12.000 ευρώ, ο κ. Τσακαλώτος φέρεται να δήλωσε, πως η συζήτηση δεν είναι της παρούσης.

Τέλος, η ΑΔΕΔΥ εξέφρασε στον υπουργό Οικονομικών την ελπίδα να μη μειωθούν οι συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου, αν και όπως ανέφερε ο κ. Πάιδας, εξαιτίας του «νόμου Κατρούγκαλου» οι νέοι συνταξιούχοι έχουν αποδοχές μειωμένες κατά 30% σε σχέση με τους παλαιούς. Ο υπουργός Οικονομικών, είπε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, συμφώνησε πως υπάρχουν αδικίες και εκτίμησε, ότι θα απαιτηθούν κάποια χρόνια, για να συγκλίνουν οι αποδοχές παλαιών και νέων συνταξιούχων.

Παρακαλούμε περιμένετε ...