Στα «χαρακώματα» Κομισιόν – Ιταλία για τον προϋπολογισμό

Στα «χαρακώματα» Κομισιόν – Ιταλία για τον προϋπολογισμό

Πρωτοβουλία Μοσκοβισί για άρση του αδιεξόδου

Ένα μεγάλο «όχι» εισπράττει, όπως είχε άλλωστε προεξοφληθεί, ο προϋπολογισμός της Ιταλίας από την Κομισιόν. Σε δηλώσεις του τόσο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ όσο και ο αντιπρόεδρος, Βάλντις Ντομπρόβσκις, δεν άφησαν κανένα περιθώριο για ενδεχόμενη έγκρισή του. Μάλιστα, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ υποστήριξε πως εάν αποδέχονταν αυτόν τον προϋπολογισμό, τότε ορισμένες χώρες θα τους προπηλάκιζαν. Σε υψηλούς τόνους ήταν οι απαντήσεις των δύο Ιταλών αντιπροέδρων, οι οποίοι εμμένουν πως ο προϋπολογισμός τους δεν πρόκειται να υποστεί περαιτέρω μεταβολές.

«Θα μας προπηλακίσουν»

«Αν δεχθούμε την παρέκκλιση του ιταλικού προϋπολογισμού από τους ευρωπαϊκούς κανόνες, ορισμένες χώρες θα μας προπηλάκιζαν με την κατηγορία ότι είμαστε υπερβολικά ευέλικτοι με την Ιταλία», ήταν το σχόλιο του προέδρου της Κομισιόν. Όπως μάλιστα συμπλήρωσε, η δυναμική της ιταλικής οικονομίας τον κάνει να ανησυχεί ιδιαίτερα, αλλά, όπως είπε, δεν υπάρχουν προκαταλήψεις» και θα αναπτυχθεί συζήτηση με την Ιταλία, όπως γίνεται και με όλες τις άλλες χώρες.

«Δεν θέλω να σχολιάσω τα μέτρα του ιταλικού προϋπολογισμού. Ασχολούμαι με τον τελικό ισολογισμό εσόδων και εξόδων. Δεν θα υπεισέλθουμε στα περιεχόμενα, διότι θα γινόμασταν στόχος επιθέσεων».

Ο κ. Γιούνκερ εκτίμησε, δε, ότι είναι πιθανό η Ιταλία πρέπει να καθίσει στο σκαμνί του κατηγορούμενου στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής, διότι υπάρχει μια συγκεκριμένη διαδικασία η οποία πρέπει να ακολουθηθεί. «Η Ιταλία χρειάζεται την Ευρώπη και η Ευρώπη την Ιταλία».

«Πρέπει να γίνουν προσαρμογές»

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος ανέφερε πως η Επιτροπή έχει ανταλλάξει επιστολές με τις ιταλικές αρχές. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, οι ιταλικές αρχές είχαν ενημερώσει για τους δημοσιονομικούς στόχους του προϋπολογισμού το 2019 και συγκεκριμένα για το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 2,4% του ΑΕΠ. Η Επιτροπή απάντησε στην Ιταλία ότι εκ πρώτης όψεως το σχέδιο του προϋπολογισμού φαίνεται να έχει σοβαρές αποκλίσεις από την πορεία προσαρμογής προς το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στόχο που θέτουν οι ευρωπαϊκοί δημοσιονομικοί κανόνες και ζήτησε από την ιταλική κυβέρνηση να κάνει τις απαραίτητες προσαρμογές.

«Του απομένει λίγος χρόνος»

Οι Ιταλοί πάντως δεν φαίνονται προς το παρόν να είναι διατεθειμένοι να υπαναχωρήσουν. Ο πρόεδρος του κινήματος Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο, έσπευσε να απαντήσει σε υψηλούς τόνους στο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: «Του Γιούνκερ του απομένει λίγος χρόνος. Τον Μάιο τα πράγματα θα αλλάξουν. Μας λέει ότι η Ευρωζώνη θα επαναστατήσει, αλλά εξ ονόματος ποιου μιλά; Πρέπει να μας πει ποιος λαμβάνει πραγματικά τις αποφάσεις, στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Ο Γιούνκερ ας πιει έναν καφέ»

Ειρωνική ήταν η απάντηση που επεφύλαξε στον πρόεδρο της Κομισιόν ο ηγέτης της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι. «Ο ιταλικός προϋπολογισμός εγκρίθηκε. Ο Γιούνκερ ας δεχθεί την πραγματικότητα και ας πιει έναν καφέ». «Οι παρεκκλίσεις, έγιναν από την Ευρώπη η οποία έφερε ανασφάλεια και μη μόνιμη εργασία σε μια ολόκληρη ήπειρο».

Πρωτοβουλία Μοσκοβισί για άρση του αδιεξόδου

Σε μία ύστατη προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο και να πέσουν οι τόνοι μεταξύ των δύο πλευρών, ο Επίτροπος για θέματα Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί αναλαμβάνει πρωτοβουλία και όπως ανακοινώθηκε, θα μεταβεί στη Ρώμη στις 18 και 19 Οκτωβρίου προκειμένου να συζητήσει με την ιταλική κυβέρνηση το θέμα του προϋπολογισμού.