Δραγασάκης: Μπορούμε να βοηθήσουμε τις τράπεζες να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια

Δραγασάκης: Μπορούμε να βοηθήσουμε τις τράπεζες να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια

Σύμφωνα με τον υπ. Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γ. Δραγασάκη, η ρευστότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων βελτιώνεται και οι καταθέσεις επιστρέφουν

Η ρευστότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων βελτιώνεται, οι καταθέσεις επιστρέφουν και το 2019 θα είναι η πρώτη χρονιά πιστωτικής επέκτασης σε ό,τι αφορά στα επιχειρηματικά δάνεια. Αυτά διαπιστώθηκαν στην σημερινή η συνεδρίαση της κοινής επιτροπής συνεργασίας ανάμεσα στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, των μελών του ΔΣ της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και των διοικήσεων των τεσσάρων συστημικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων και της Attica Bank, με αντικείμενο: «Ρευστότητα της οικονομίας και χρηματοδότηση της ανάπτυξης».

Στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη επισημάνθηκε η σχετικά χαμηλή ζήτηση που καταγράφεται για μη επιχειρηματικά δάνεια, ωστόσο αναγνωρίστηκε ότι όπως η βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος βοήθησε τη ρευστότητα των τραπεζών, αντίστοιχα η μείωση της ανεργίας και η βελτίωση γενικότερα της κατάστασης της κοινωνίας θα επιδρά με θετικό τρόπο στις τράπεζες και στη ζήτηση των ιδιωτικών δανείων.

Επίσης, έγινε αναφορά στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα που ενεργοποιεί η κυβέρνηση ύψους 7,5 - 8 δισ. ευρώ, τα οποία, όπως ειπώθηκε θα δώσουν περαιτέρω ώθηση στη δυναμική βελτίωσης της ρευστότητας και της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων. Σύμφωνα, δε, με τον κ. Δραγασάκη, με τους πόρους αυτούς μπορούν να ενεργοποιηθούν και να υποστηριχθούν επενδύσεις της τάξης των 22 δισ. ευρώ σε ορίζοντα τριετίας.

Ακόμα, συμφωνήθηκε η επιτάχυνση της συνεργασίας μέσω των επιτροπών των δύο πλευρών σε τεχνικό επίπεδο.

Στόχος της συνεδρίασης ήταν η ενημέρωση των ανώτατων τραπεζικών στελεχών ως προς τα χρηματοδοτικά προγράμματα και εργαλεία, τα οποία είτε ήδη εφαρμόζονται, είτε αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία σε σύντομο χρονικό διάστημα, για την στήριξη της Αναπτυξιακής Στρατηγικής της κυβέρνησης.

«Έχουμε στόχους για μείωση των "κόκκινων" δανείων»

«Οι πρόσφατες χρηματιστηριακές αναταράξεις κατά κοινή ομολογία, και διεθνών παραγόντων, είχαν ως κύρια αιτία εξωγενείς παράγοντες» τόνισε ο κ. Δραγασάκης. «Ακριβώς γι' αυτό δεν νομίζω ότι προσφέρονται αυτές οι αναταράξεις για μια γενικευμένη καταστροφολογία στην οποία με ευκολία ορισμένες δυνάμεις της αντιπολίτευσης επιδίδονται, αλλά ούτε επιτρέπουν αυτές οι αναταράξεις έναν αποπροσανατολισμό από τους στόχους που οι τράπεζες έχουν θέσει. Συγκεκριμένα, οι τράπεζες έχουν κάνει βήματα σταθεροποίησης τους τελευταίους μήνες σημαντικά και ορατά. Στόχους για τη μείωση των κόκκινων δανείων έχουμε συμφωνημένους και υπάρχει η πολιτική βούληση και η δυνατότητα, εφ' όσον χρειαστεί, στον κατάλληλο χρόνο να θέσουμε και νέα μέσα σε εφαρμογή προκειμένου να επιταχύνουμε την πορεία μείωσης των κόκκινων δανείων, που αποτελεί το κεντρικό πρόβλημα των τραπεζών».

Τα νέα προγράμματα

«Στο σκέλος των χρηματοδοτήσεων έχουμε μια λίστα από 35 προγράμματα - χρηματοδοτικά εργαλεία, που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα προϊόντων. Στόχος μας είναι να υποβοηθήσουμε τις τράπεζες στην επίλυση του προβλήματος, είτε αναλαμβάνοντας μέρος του ρίσκου είτε δημιουργώντας εργαλεία τα οποία καλύπτουν τομείς χρηματοδότησης που έχουν αυξημένους κινδύνους. Οι δράσεις αυτές είναι δράσεις που ή ήδη υλοποιούνται ή προβλέπεται να ενεργοποιηθούν τους επόμενους λίγους μήνες και αθροίζουν ένα ποσό γύρω στα 7,5 με 8 δισ. ευρώ δημόσιων πόρων, οι οποίοι θα μπουν στην υπηρεσία της οικονομίας και των επιχειρήσεων. Εκτιμάται ότι με τους πόρους αυτούς μπορούν να ενεργοποιηθούν και να υποστηριχθούν επενδύσεις της τάξης των 22 δισ. ευρώ σε ορίζοντα τριετίας».