«Ένεση» ρευστότητας 7,5 δισ. την επόμενη τριετία για επενδύσεις 22 δισ. ευρώ

«Ένεση» ρευστότητας 7,5 δισ. την επόμενη τριετία για επενδύσεις 22 δισ. ευρώ

Το ζήτημα αναμένεται να τεθεί στη συνάντηση του κ. Δραγασάκη με τις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών

Τη διάθεση στην αγορά 7,5 δισ. ευρώ κατά την επόμενη τριετία σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, με την αρχή του συνολικού εγχειρήματος να τοποθετείται στο πρώτο τρίμηνο του 2019, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο IBNA.

Το ζήτημα όπως αναφέρει το πρακτορείο, αναμένεται να τεθεί και κατά τη σημερινή συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομίας Γιάννη Δραγασάκη, με τους προέδρους και διευθύνοντες συμβούλους των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών, καθώς τίθεται στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ελληνικής οικονομίας μέσω της χρήσης χρηματοδοτικών εργαλείων. Πηγές του υπουργείου ανέφεραν, ότι τα 7,5 δισ. ευρώ αναμένεται να προκαλέσουν παραγωγικές επενδύσεις ύψους 22 δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα χρόνια.

Πρόκειται για διαφοροποιημένη χρηματοδότηση μέσω δανείων, εγγυήσεων, μικροπιστώσεων, ιδίων κεφαλαίων και επιδοτήσεων, με παράλληλη ενισχυμένη παρουσία του δημόσιου τομέα, αλλά και ισχυρή παρουσία διεθνών οργανισμών, ενώ θα υπάρξουν και μόχλευση μέσω ιδιωτικών κεφαλαίων. Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου, ο κ. Δραγασάκης αναμένεται να θέσει στους τραπεζίτες την ανάγκη ενίσχυσης της πιστωτικής επέκτασης, ήτοι της αύξησης της ροής χρηματοδότησης από την πλευρά των τραπεζών προς νοικοκυριά και υγιείς και φερέγγυες επιχειρήσεις.

Στο ίδιο πλαίσιο θα συζητηθεί και η χρηματοδοτική στήριξη νέων και καινοτόμων επιχειρήσεων, αλλά και εξωστρεφών επιχειρηματικών σχεδίων και πρωτοβουλιών. Ιδιαίτερο «βάρος» θα πρέπει να δοθεί σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά παραγωγικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, ενώ και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αναμένεται να είναι παρόντες μέσω χρηματοδοτήσεων. Σε κάθε περίπτωση, η άποψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου είναι πως θα πρέπει οι τράπεζες να αναδιαμορφώσουν όρους και διαδικασίες στο μεταμνημονιακό περιβάλλον.