«Εισόδημα πολίτη» και μείωση ορίων συνταξιοδότησης στον ιταλικό προϋπολογισμό

«Εισόδημα πολίτη» και μείωση ορίων συνταξιοδότησης στον ιταλικό προϋπολογισμό

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα μειωθούν συντάξεις άνω των 4.500 ευρώ

Εγκρίθηκε από την κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε η φορολογική μεταρρύθμιση και το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2019. Το υπουργικό συμβούλιο ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στο κυβερνητικό μέγαρο Παλάτσο Κίτζι. Βάσει του νέου προϋπολογισμού της Ιταλίας, τους τρεις πρώτους μήνες του 2019 θα εφαρμοστεί το «εισόδημα του πολίτη» για τη βοήθεια ανέργων και χαμηλοσυνταξιούχων.

Ο υπουργός Οικονομικών, Τζοβάνι Τρία, τόνισε ότι τα μέτρα του προϋπολογισμού στοχεύουν στην οικονομική ανάπτυξη και ότι ο διάλογος με τις Βρυξέλλες, ο οποίος έχει ήδη αρχίσει, θα συνεχιστεί βάσει των όσων προβλέπονται από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. «Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να τινάξουμε στον αέρα την Ευρώπη».

Από την πλευρά του ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε, Κόντε, εξέφρασε την ικανοποίησή του με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, διότι, όπως είπε, «τα δημοσιονομικά θα παραμείνουν σε τάξη, με συνοχή, όμως, με τις προεκλογικές υποσχέσεις». «Σεβόμαστε το Σύμφωνο Σταθερότητας, αλλά ποντάρουμε στην ανάπτυξη μέσα στη σταθερότητα».

Ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει ότι δεν θα αυξηθεί ο φόρος προστιθέμενης αξίας και θα μειωθεί το όριο συνταξιοδότησης για περίπου 500.000 Ιταλούς.Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο, θα περικοπούν οι υψηλότερες συντάξεις και σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, οι μειώσεις θα αφορούν συντάξεις που ξεπερνούν τις 4.500 ευρώ.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα σταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν από τα μεσάνυχτα, τοπική ώρα Ιταλίας, με σεβασμό στο χρονικό όριο που θέτει η Ευρώπη, όπως επεσήμανε ο Ιταλός πρωθυπουργός, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.