Κόντρα κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για τον κουμπαρά του ΑΚΑΓΕ

Κόντρα κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για τον κουμπαρά του ΑΚΑΓΕ

Έντονη αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ, μετά τις δηλώσεις του Γ. Βούτση, ότι η κυβέρνηση αντλεί πόρους από το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών

Έντονη αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ κυβέρνησης και Νέας Δημοκρατίας, μετά τις δηλώσεις του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννη Βούτση, ότι η κυβέρνηση αντλεί πόρους από το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) προς ενίσχυση του ΕΦΚΑ. «Πρόκειται για μία κίνηση που είναι ηθικά και πολιτικά απαράδεκτη» τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ.

«H ΝΔ αποδεικνύει καθημερινά ότι ο πολιτικός τυχοδιωκτισμός της δεν έχει όριο. Το κόμμα που χρεοκόπησε το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και υπόσχεται να το καταργήσει με τις ιδιωτικές συντάξεις εμφανίζεται ως δήθεν υπερασπιστής της αλληλεγγύης των γενεών» ήταν η απάντηση του υπουργείου Εργασίας. Παράλληλα, διέψευσε ότι «σπάει», όπως είπε ο κ. Βούτσης, τον «κουμπαρά» αφού, όπως ανέφερε, η επιχορήγηση του ΑΚΑΓΕ είναι νομοθετημένη και ενταγμένη στον αρχικό προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ.

«Η άντληση πόρων από το ΑΚΑΓΕ είναι ηθικά και πολιτικά απαράδεκτη»

«Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΦΚΑ ενέκρινε αίτημα προς το υπουργείο Εργασίας να του δοθούν ως επιχορήγηση 395 εκατομμύρια από τον «κουμπαρά» του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ). Τίθεται, ωστόσο, σοβαρό ηθικό ζήτημα για την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας. Θα εγκρίνουν για άλλη μια φορά το “σπάσιμο” του κουμπαρά του ΑΚΑΓΕ, υφαρπάζοντας πόρους από τις επόμενες γενιές;» ανέφερε ο κ. Βούτσης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η άντληση πόρων από το ΑΚΑΓΕ είναι ηθικά και πολιτικά απαράδεκτη, δεδομένου ότι στην κυβέρνηση διατυμπανίζουν την ύπαρξη πλεονασμάτων στον ΕΦΚΑ.

«Αυτό που δεν λένε στον ελληνικό λαό είναι ότι τα πλεονάσματα αυτά χτίζονται με διαρκείς έκτακτες και τακτικές επιχορηγήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό, με διαρκείς αναβολές στην έκδοση των νέων συντάξεων με το νόμο Κατρούγκαλου, και, βεβαίως, με την επιβολή δυσβάσταχτων εισφορών που απομυζούν την πραγματική οικονομία.

Σε αυτήν ακριβώς τη λογική σπάνε και φέτος τον κουμπαρά του ΑΚΑΓΕ, τρώγοντας από τα έτοιμα και υπονομεύοντας το ασφαλιστικό σύστημα και την προοπτική του. Η υφαρπαγή των πόρων που έχουν αποταμιευτεί για τις επόμενες γενιές, γίνεται για έναν και μόνο λόγο: για να θριαμβολογούν για την επίτευξη ανύπαρκτων πλεονασμάτων, με την ελπίδα ότι μπορεί η επίπλαστη αυτή εικόνα να μειώσει κάπως την εκλογική συντριβή που έρχεται».

«Ο ΕΦΚΑ επιτυγχάνει πλεονάσματα»

«H ΝΔ αποδεικνύει καθημερινά ότι ο πολιτικός τυχοδιωκτισμός της δεν έχει όριο.
Το κόμμα που χρεοκόπησε το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και υπόσχεται να το καταργήσει με τις ιδιωτικές συντάξεις εμφανίζεται ως δήθεν υπερασπιστής της αλληλεγγύης των γενεών» επεσήμανε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας.

«Οι εκπρόσωποι του παλιού πολιτικού συστήματος δεν πείθουν κανέναν με τα επαναλαμβανόμενα ψεύδη τους. Οι ίδιοι θεσμοθέτησαν τη δυνατότητα χρήσης του ΑΚΑΓΕ και οι ίδιοι είναι που πρώτοι έκαναν χρήση του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) το 2014. Οι ίδιοι που έκοψαν τις συντάξεις έως 50%, παρέδωσαν το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης με έλλειμμα 1,1 δισ. ευρώ και με 386.444 απλήρωτες συνταξιοδοτικές παροχές, ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ».

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η σημερινή κυβέρνηση αποκατέστησε τη βιωσιμότητα και την αξιοπιστία του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Δεν «σπάει» κανέναν κουμπαρά αφού η επιχορήγηση του ΑΚΑΓΕ είναι νομοθετημένη και ενταγμένη στον αρχικό προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ.

«Σε αντίθεση με τον φαύλο κύκλο των περικοπών, των εξοντωτικών εισφορών, των αυξανόμενων οφειλών και των ελλειμμάτων στα πρώην ταμεία, σήμερα ο ΕΦΚΑ επιτυγχάνει πλεονάσματα έχοντας περιορίσει από τον Ιανουάριο του 2015 τις εκκρεμείς κύριες συντάξεις κατά 76,9%, από 168.922 εκκρεμείς το 2014 σε 39.061, παρόλο που στο μεσοδιάστημα είχαν υποβληθεί 530.078 νέες αιτήσεις κύριων συντάξεων.

Αυτή είναι η πραγματικότητα. Επιτέλους, ας κάνουν την αυτοκριτική τους για τα πεπραγμένα τους» καταλήγει η ανακοίνωση.