Στουρνάρας: Να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα με τους εταίρους μας

Στουρνάρας: Να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα με τους εταίρους μας

«Το διεθνές οικονομικό περιβάλλον είναι λιγότερο φιλικό απ' ό,τι είχε υποτεθεί»

Την ανάγκη θωράκισης της ελληνικής οικονομίας, μέσω της τήρησης των όσων έχουν συμφωνηθεί με τους εταίρους, απέναντι στις διεθνείς αναταράξεις, επεσήμανε, με παρέμβασή του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

«Το διεθνές οικονομικό περιβάλλον είναι λιγότερο φιλικό απ' ό,τι είχε υποτεθεί», σημείωσε ο κ. Στουρνάρας, αναφερόμενος στα προβλήματα σε Τουρκία και Ιταλία, που επηρεάζουν τις αγορές σε τοπικό επίπεδο, αλλά και σε διεθνές επίπεδο στην επεκτατική δημοσιονομική πολιτική των ΗΠΑ, αλλά και τη λήξη του προγράμματος Ποσοτικής Χαλάρωσης της ΕΕ.

Το συμπέρασμα για τον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας είναι «αυτονόητο», όπως τόνισε: «Η συνέχιση μιας οικονομικής πολιτικής η οποία θα πρέπει να θωρακίσει τη χώρα έναντι αυτών των κινδύνων, εφ' όσον πρωταρχικός μας στόχος είναι η πρόσβαση στις αγορές με βιώσιμους όρους. Όχι απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους τώρα και στο μέλλον, τήρηση των συμφωνηθέντων με τους εταίρους μας, συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, έμφαση στις ιδιωτικοποιήσεις και στην αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου (ένα θέμα που συζητείται αυτές τις ημέρες στη Σύνοδο του ΔΝΤ είναι η αξιοποίηση των στοιχείων ενεργητικού του Δημοσίου όλων χωρών), προσέλκυση επενδύσεων, καθώς επίσης και έμφαση στους κανόνες σωστής εταιρικής διακυβέρνησης εισηγμένων και μη εταιρειών και τραπεζών».

Παράλληλα, όσον αφορά τις τράπεζες, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε την ανάγκη επίτευξης του στόχου μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.