«Μάχη» για γερά νεύρα θεσμών-Ιταλίας για τον προϋπολογισμό

«Μάχη» για γερά νεύρα θεσμών-Ιταλίας για τον προϋπολογισμό

«Λείπει μόνο η ΝΑΣΑ και μετά θα έχουν ολοκληρωθεί οι θεσμοί που απορρίπτουν τον προϋπολογισμό μας»

Κοινό μέτωπο κατά της Ιταλίας με αιχμή του δόρατος το προσχέδιο του προϋπολογισμού έχουν συγκροτήσει οι θεσμοί, με την ιταλική κυβέρνηση, ωστόσο, να εμφανίζεται αμετακίνητη στις θέσεις της. Οι τόνοι ανέβηκαν και πάλι σήμερα από την Ιταλία, με τους αντιπροέδρους της κυβέρνησης, Λουίτζι Ντι Μάιο και Ματέο Σαλβίνι, να απαντούν με σκληρή γλώσσα στα απανωτά «όχι» που έλαβαν σήμερα από Κομισιόν, ΕΚΤ, Γερμανία και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σύμφωνα μάλιστα με τον ιταλικό τύπο, στη Σύνοδο Κορυφής την επόμενη εβδομάδα, ένα μπλοκ που απαρτίζεται από τουλάχιστον πέντε χώρες (ανάμεσά τους και η Ολλανδία) αναμένεται να απορρίψει κατηγορηματικά τον ιταλικό προϋπολογισμό.

«Λείπει μόνο η ΝΑΣΑ και μετά θα έχουν ολοκληρωθεί οι θεσμοί που απορρίπτουν τον προϋπολογισμό μας. Εμένα, όλα αυτά, με κάνουν να νιώθω περήφανος», τόνισε με ανάρτησή του στο Facebook ο υπουργός Εργασίας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Λουίτζι Ντι Μάιο. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση Κόντε πρόκειται να προχωρήσει σε περικοπές περιττών δαπανών στον τομέα της Άμυνας και απευθύνθηκε στους Ιταλούς μαθητές λυκείων που διαδήλωσαν σήμερα σε πενήντα ιταλικές πόλεις: «Ελάτε να μιλήσουμε. Συνεχίστε με τις διαδηλώσεις, γνωρίζω την αξία τους. Αλλά δεν είναι αλήθεια ότι κόβουμε τα κονδύλια για τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, μην πιστεύετε τις εφημερίδες».

«Ο Γιούνκερ ας ασχοληθεί με το φορολογικό παράδεισο, το Λουξεμβούργο»

Αιχμηρή για μία ακόμη φορά ήταν η απάντηση του Σαλβίνι στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος νωρίτερα είχε δηλώσει ότι «η Ιταλία δεν κρατάει τον λόγο της». «Ο Γιούνκερ ας ασχοληθεί με τον φορολογικό παράδεισο, το Λουξεμβούργο και ας σταματήσει να καθυβρίζει τους Ιταλούς και την νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνησή τους».

«Για μια ακόμη φορά εκπλήσσουν οι δηλώσεις του Γιούνκερ, ο οποίος από την μια λέει ότι αγαπά την χώρα μας, και από την άλλη ζητά και πάλι λιτότητα, δικαιολογώντας την με τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις που είχε λάβει η κυβέρνηση Τζεντιλόνι», ήταν η απάντηση του κινήματος Πέντε Αστέρων. Κατηγόρησαν, δε, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι «δεν έχει κατανοήσει τους μηχανισμούς της Δημοκρατίας».

«Λατρεύω την Ιταλία, αλλά δεν τηρεί το λόγο της»

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, είχε κατηγορήσει την ιταλική κυβέρνηση ότι δεν κρατάει τον λόγο της σε ό,τι αφορά τις δεσμεύσεις της για το δημοσιονομικό έλλειμμα. «Δεν έχω τίποτα εναντίον της Ιταλίας. Τη λατρεύω», είπε σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde. «Ο χαρακτηρισμός μας ως ψυχρών τεράτων οχυρωμένων σε μπούνκερ και αναίσθητων στις εκκλήσεις του κόσμου πρέπει να σταματήσει». Σύμφωνα με τον κ. Γιούνκερ, το χρέος της Ιταλίας είναι πολύ υψηλότερο από εκείνο της Γαλλίας και οι στόχοι για το δημοσιονομικό έλλειμμα πρέπει να αλλάξουν. «Η Γαλλία τηρεί τον λόγο της», είπε ο Γιούνκερ. «Η Ιταλία όχι».

«Όχι» από ΔΝΤ, ΕΚΤ και Γερμανία

Μιλώντας στη διεθνή σύνοδο του ΔΝΤ στο Μπαλί, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι υπογράμμισε ότι «παραμένει βασικής σημασίας η διάφανη εφαρμογή, με συνοχή, του πλαισίου οικονομικής και φορολογικής διακυβέρνησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για μεγάλο διάστημα και για τις διάφορες χώρες -μέλη».

«Η Ιταλία πρέπει να σεβαστεί τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον προϋπολογισμό του 2019 και να βελτιώσει τα δημόσια οικονομικά της εάν θέλει να δημιουργήσει το περιθώριο για να χαλαρώσει τη δημοσιονομική της πολιτική κατά την επόμενη οικονομική επιβράδυνση» δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Από την πλευρά του ο Πολ Τόμσεν, επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η Ρώμη κάνει λάθος που θέτει ως στόχο μια αύξηση στο ονομαστικό και το διαρθρωτικό της δημοσιονομικό έλλειμμα τον επόμενο χρόνο, παραβιάζοντας τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ. «Συνεχίζουμε να προβλέπουμε σχετικά ισχυρή ανάπτυξη στην Ιταλία τον επόμενο χρόνο. Δεν είναι αυτή η εποχή για να χαλαρώσουμε τη δημοσιονομική πολιτική, είναι η εποχή για να έχουμε κάποια δημοσιονομική διαρθρωτική προσαρμογή».

«Μια δημοσιονομική χαλάρωση αυτού του μεγέθους… δεν είναι σωστή. Η αντίδραση της αγοράς υπήρξε αρκετά μη ευνοϊκή και αυτό αποτυπώνει το σημείο που αφορά τον δημοσιονομικό χώρο», δήλωσε ο Τόμσεν.

Στην Ιταλία αναφέρθηκε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς. «Εάν είναι να δώσει κάποιος συμβουλή στην Ιταλία, είναι να προσέχει τι κάνει».

«Δεν θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στον προϋπολογισμό»

Με δήλωσή του, το πρωί, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, είχε αποκλείσει σημαντικές τροποποιήσεις στον ιταλικό προϋπολογισμό. «Δεν νομίζω ότι θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στον προϋπολογισμό, ο οποίος έτυχε επεξεργασίας και μελέτης. Μπορεί να λάβουμε υπόψη μας μόνο κάποια επιμέρους παρέμβαση».

Όσο για τον υπουργό Οικονομικών, Τζοβάνι Τρία εξέφρασε τη δέσμευση της Ιταλίας να συνεχίσει να ακολουθεί την οδό της μείωσης του δημόσιου χρέους της. Σε συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, επιβεβαίωσε την πρόθεση να συνεχιστεί ο εποικοδομητικός διάλογος με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις χώρες της Ευρωζώνης και «επανέλαβε ότι η Ιταλία θέλει να έχει έναν θετικό και ενεργό ρόλο στην διαδικασία ενίσχυσης του ευρώ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».