Ρέγκλινγκ – Σολτς: Η Ιταλία δεν θα μπει σε μνημόνιο

Ρέγκλινγκ – Σολτς: Η Ιταλία δεν θα μπει σε μνημόνιο

«Έχουμε ήδη διαπιστώσει πως η ιταλική κυβέρνηση έκανε κάποιες βελτιώσεις τις τελευταίες εβδομάδες, οπότε ελπίζω πως δεν είναι το τέλος της ιστορίας»

Την εκτίμησή του ότι η η Ιταλία δεν θα χρειαστεί πακέτο οικονομικής βοήθειας παρά το σωρευμένο χρέος της, εξέφρασε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς. Μάλιστα, όπως τόνισε στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD, η Ευρώπη είναι καλά προετοιμασμένη για πιθανές κρίσεις.

«Έχουμε θεσπίσει πολλούς εποπτικούς φορείς για την καλύτερη παρακολούθηση του τραπεζικού συστήματος και έχουμε αναπτύξει μηχανισμούς επίλυσης και ταμεία για να απαντούν σε κρίσεις χωρίς την ανάγκη για χρηματοδότηση της κυβέρνησης».

Κάθε χώρα είναι υπεύθυνη για τη δική της οικονομία, τόνισε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, και πρόσθεσε: «Αν έχεις ένα μεγάλο χρέος, όπως στην περίπτωση της Ιταλίας, τότε σαφώς χρειάζεται να δίνεις περισσότερη προσοχή από όσο άλλες χώρες στο πώς χρηματαγορές χειρίζονται το μελλοντικό δημόσιο χρέος».

«Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την Ιταλία»

Στο ίδιο μήκος κύματος τάχθηκε από το Μπαλί και ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχει άμεσα κανένας κίνδυνος για την Ιταλία να χάσει την πρόσβασή της στις αγορές ή να υποβαθμιστεί κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, επειδή, όπως είπε, η ιταλική οικονομία είναι ισχυρή.

«Παρά τα υψηλά επίπεδα χρέους, το δημοσιονομικό έλλειμμα δεν ήταν ποτέ υπερβολικά υψηλό, το πρωτογενές πλεόνασμα αρκετά μεγάλο. Η Ιταλία παρουσιάζει επίσης πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών και οι ιταλικές ιδιωτικές καταθέσεις είναι ιδιαίτερα ισχυρές. Μάλιστα, ένα μεγάλο μέρος των ιταλικών κρατικών ομολόγων βρίσκεται σε χέρια Ιταλών πολιτών» επεσήμανε σε δηλώσεις του ο κ. Ρέγκλινγκ.

Ερωτηθείς για το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με τον ιταλικό προϋπολογισμό, ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε: «Έχουμε ήδη διαπιστώσει πως η ιταλική κυβέρνηση έκανε κάποιες βελτιώσεις τις τελευταίες εβδομάδες, οπότε ελπίζω πως δεν είναι το τέλος της ιστορίας».