«Διώχνουν» ακίνητα οι ιδιοκτήτες με το φόβο της αύξησης των αντικειμενικών αξιών

«Διώχνουν» ακίνητα οι ιδιοκτήτες με το φόβο της αύξησης των αντικειμενικών αξιών

Αύξηση 40,8% παρουσίασαν τα δημόσια έσοδα από τις μεταβιβάσεις

«Διώχνουν» με ταχείς ρυθμούς τα ακίνητά τους όσοι ιδιοκτήτες μπορούν ενόψει της αύξησης των αντικειμενικών αξιών, που έχει ανακοινωθεί με ημερομηνία έναρξης την 1η Ιανουαρίου του 2019.

Από αυτό υπήρξε όφελος για τα κρατικά ταμεία αφού τα έσοδα από τη φορολογία μεταβιβάσεων ακινήτων αυξήθηκε κατά 40,8% (κατά το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2018 συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι), όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Διαβάστε πως Airbnb και αυξημένες αγοραπωλησίες ακινήτων φέρνουν ζεστό χρήμα στα κρατικά ταμεία

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για την πορεία των εσόδων στο επτάμηνο οι εισπράξεις από τους φόρους στις μεταβιβάσεις και συγκεντρώσεις κεφαλαίων ( που αφορούν κυρίως αγοραπωλησίες ακινήτων) έφτασαν τα 204,63 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό είναι αυξημένο κατά 40,8% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι (145,30 εκατ. ευρώ).

Ειδικότερα το μήνα Ιούλιο οι εισπράξεις από τους φόρους μεταβίβασης αυξήθηκαν κατά 50,5% σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Ανήλθαν σε 24,59 εκατ. ευρώ έναντι 16,33 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο του 2017.

Η αύξηση στα έσοδα από το φόρο μεταβίβασης όπως αναφέρεται στη έκθεση της ΑΑΔΕ «είναι πιθανόν να οφείλεται στην αναμενόμενη μεταβολή των αντικειμενικών αξιών που δύναται να οδήγησε πλήθος υποψήφιων αγοραστών ακινήτων στην ταχύτερη ολοκλήρωση των αγορών τους πριν την εφαρμογή των νέων τιμών ζώνης».

Παρακαλούμε περιμένετε ...