«Μην ασχολείστε με τα ελλείμματα, επικεντρωθείτε στο χρέος»

«Μην ασχολείστε με τα ελλείμματα, επικεντρωθείτε στο χρέος»

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Συμβούλιο, οι κανόνες που ισχύουν είναι ιδιαίτερα περίπλοκοι και σε πολλές περιπτώσεις έχουν αποτύχει

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αλλάξει τους δημοσιονομικούς της κανόνες, εάν θέλει να «δει» αποτελέσματα στη μείωση του χρέους των χωρών – μελών της. Αυτό υποστηρίζει το Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Συμβούλιο, το οποίο έχει συμβουλευτικό ρόλο σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή εποπτεία των χωρών μελών σε θέματα προϋπολογισμών. Σε έκθεσή του που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, συμβουλεύει την ΕΕ να σταματήσει να ασχολείται με το στόχο των ελλειμμάτων για τις χώρες, όπου το χρέος διαγράφει πτωτική πορεία.

Η δημοσιοποίηση της έκθεσης συμπίπτει με την κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ ΕΕ και Ιταλίας για τον προϋπολογισμό του 2019, καθώς η ιταλική κυβέρνηση ανέβασε το έλλειμμα στο 2,4% προκειμένου να εφαρμόσει τις προεκλογικές της εξαγγελίες.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Συμβούλιο, οι κανόνες που ισχύουν για τους προϋπολογισμούς είναι ιδιαίτερα περίπλοκοι και σε πολλές περιπτώσεις έχουν αποτύχει να βελτιώσουν τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημοσιονομικών σε αρκετές χώρες της ΕΕ. Όπως τονίζουν, οι βελτιώσεις που καταγράφηκαν τα τελευταία χρόνια στη δημοσιονομική εικόνα των ευρωπαϊκών χωρών προήλθαν κυρίως από την ταχύτερη ανάπτυξη, ενώ την ίδια ώρα, χάθηκε η δυνατότητα της απομείωσης των υψηλών επιπέδων χρέους.

Η συμβουλή του είναι, σύμφωνα με το Reuters, ότι θα πρέπει να αποφεύγονται οι στόχοι για το έλλειμμα, οι οποίοι πέραν από δομικές προσαρμογές προβλέπουν ένα όριο της τάξης του 3%. Αντίθετα, όπως υποστηρίζει, η Κομισιόν θα πρέπει να επικεντρώσει την προσοχή της αποκλειστικά στην απομείωση του χρέους.

Η αναλογία χρέους – ΑΕΠ θα πρέπει να κυριαρχήσει στη νέα απλοποιημένη δημοσιονομική πολιτική. Αυτή η επιλογή διασφαλίζει, λέει το συμβούλιο, πως η βιωσιμότητα του μακροπρόθεσμου χρέους των χωρών – μελών θα είναι ο βασικός στόχος των ευρωπαϊκών κανόνων.

Αφορά, όμως, αυτή η έκθεση την Ιταλία;

Αν και συμπίπτει χρονικά με τη διένεξη που έχει ανοίξει με την ΕΕ, οι συμβουλές των δημοσιονομικών συμβούλων, δεν φαίνεται να αφορούν τη γειτονική χώρα. Κι αυτό γιατί το χρέος της δεν θεωρείται πως είναι πιθανό να κινηθεί πτωτικά στο μέλλον. Οι σύμβουλοι θεωρούν ότι είναι σημαντικό οι πρωτογενείς δαπάνες να κινούνται πτωτικά για τουλάχιστον μία τριετία και κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο που θα τεθεί, προκειμένου με αυτό τον τρόπο να διασφαλίζεται η απομείωση του χρέους. Σε αυτή την περίπτωση, οι χώρες θα μπορούσαν να θεωρηθούν ότι συμβαδίζουν με τους κανόνες της ΕΕ, ακόμη κι αν έχουν υπερβολικά ελλείμματα.

Σύμφωνα με την έκθεση, το χρέος πρέπει να παραμείνει κάτω του 60% του ΑΕΠ, όπως προβλέπεται προς το παρόν, όμως προτείνει την υιοθέτηση μεγαλύτερης περιόδου προσαρμογής, ήτοι 15 χρόνια, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος.

Το ιταλικό χρέος έχει ξεπεράσει σε ποσοστό το 130% του ΑΕΠ. Από την πλευρά της η ιταλική κυβέρνηση διαβεβαιώνει πως με το νέο προϋπολογισμό θα μειώσει το χρέος, δίνοντας ώθηση στην ανάπτυξη, όμως οι ειδικοί εκτιμούν πως οι προβλέψεις είναι υπεραισιόδοξες.

Για τους Ευρωπαίους συμβούλους, μάλιστα, όπως τονίζεται στην έκθεση που επικαλείται το Reuters, είναι απαραίτητο να αρχίσουν να επιβάλλονται κυρώσεις στους παραβάτες, καθώς τα πρόστιμα που προβλέπονται για τυχόν αποκλίσεις δεν έχουν εφαρμοστεί ποτέ.