Τέλη κυκλοφορίας 2019, ΕΝΦΙΑ, φόρος και άλλα… χρεωστικά που μπαίνουν στη λίστα πληρωμών

Τέλη κυκλοφορίας 2019, ΕΝΦΙΑ, φόρος και άλλα… χρεωστικά που μπαίνουν στη λίστα πληρωμών

Οι φορολογικές υποχρεώσεις «στραγγίζουν» τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς

Μέχρι το τέλος του έτους η λίστα των υποχρεώσεων των φορολογουμένων είναι μεγάλη και μακρά και τα «χρεωστικά» που στέλνουν οι φορολογικές αρχές στραγγίζουν τα πορτοφόλια και τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Το δελτίο… φορολογίας προβλέπεται βαρύ, ειδικά από τον επόμενο μήνα που στις υποχρεώσεις θα μπουν και τα τέλη κυκλοφορίας 2019.

Μέχρι και το τέλος του 2018 αλλά και τον Ιανουάριο του 2019, εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα και εκατοντάδες χιλιάδες νομικά πρόσωπα θα κληθούν να πληρώσουν:

Τα ποσά που πρέπει να καταβληθούν υπερβαίνουν τα 10 δισ. ευρώ. Αν σε αυτά συνυπολογιστεί και η 5η δόση του ΕΝΦΙΑ, η οποία πρέπει να πληρωθεί τον Ιανουάριο του 2019, (αλλά πιστώνεται στον προϋπολογισμό του 2018) το συνολικό ύψος αυτών των επιβαρύνσεων εκτοξεύεται στα 10,83 δισ. ευρώ.

Αναλυτικότερα μέχρι το τέλος του 2018 πρέπει να καταβληθούν:

ΕΝΦΙΑ 2018

Η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ 2018, πληρώθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου αλλά έπονται ακόμη 4 δόσεις, που λήγουν στα τέλη των μηνών Οκτωβρίου 2018, Νοεμβρίου 2018, Δεκεμβρίου 2018 και Ιανουαρίου 2019 (διαβάστε πώς μπορείτε να πληρώσετε τον ΕΝΦΙΑ σε 12 αντί σε 5 δόσεις)

Φόρος εισοδήματος

Σε διμηνιαίες δόσεις πληρώνεται και ο φόρος εισοδήματος που προέκυψε από τις φορολογικές δηλώσεις του 2018. Η επόμενη κλήση για πληρωμή είναι για τον Νοέμβριο.

Τέλος επιτηδεύματος

Περισσότερες από 250.000 επιχειρήσεις και νομικά πρόσωπα θα πρέπει να εξοφλήσουν την τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος και του τέλους επιτηδεύματος για τη χρήση του 2017. Στη συνέχεια, υπάρχουν άλλες 3 μηνιαίες δόσεις, οι οποίες λήγουν στα τέλη των μηνών Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2018.

Τέλη κυκλοφορίας 2019

Στο Taxisnet, το αργότερο έως το τέλος Νοεμβρίου θα δουν εκατομμύρια ιδιοκτήτες ΙΧ οχημάτων τα τέλη κυκλοφορίας 2019, που θα πρέπει να πληρώσουν μέχρι το τέλος του 2018 (εκτός και αν δοθεί κάποια παράταση).

Για φέτος το συνολικό ποσό που θα κληθούν να πληρώσουν οι κάτοχοι ΙΧ ανέρχεται σε περίπου 1,2 δισ. ευρώ. Η εξόφληση των τελών θα γίνει έως το τέλος του έτους αποκλειστικά μέσω του τραπεζικού συστήματος.

Καμία ελάφρυνση δεν θα υπάρξει ούτε φέτος όπως όλα δείχνουν στα τέλη κυκλοφορίας 2019 (δείτε εδώ αναλυτικούς πίνακες ανά κατηγορία). Οι αλλαγές που σχεδίαζε η κυβέρνηση σχετικά με την δημιουργία ενός νέου συστήματος υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας των οχημάτων όπως όλα δείχνουν δεν θα γίνουν, τουλάχιστον για την ώρα.