«Η ΕΕ προβιβάζει Ελλάδα, Γαλλία και Ισπανία»

«Η ΕΕ προβιβάζει Ελλάδα, Γαλλία και Ισπανία»

Η αντιπαραβολή που κάνει η La Repubblica με τη στάση προς την Ιταλία

Με την αντιπαράθεση μεταξύ Ιταλίας και ΕΕ να μαίνεται, λόγω του περιεχομένου που αφορά τον προϋπολογισμό της γειτονικής χώρας, η εφημερίδα της Ρώμης La Repubblica αναφέρεται στη θετική στάση των Βρυξελλών προς άλλες τρεις χώρες μέλη της Ένωσης: την Ελλάδα, την Ισπανία και τη Γαλλία.

Πιο αναλυτικά, σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, το δημοσίευμα αναφέρει: «Είναι αλήθεια ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι πολύ υψηλότερο από το ιταλικό. Αλλά, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, την τελευταία τριετία, απέδειξε ότι είναι ικανή να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει λάβει. Και τώρα που η Αθήνα ζητά για φορά κάτι (να μην γίνει νέα περικοπή των συνάξεων), οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες να τις δείξουν εμπιστοσύνη. Όλα καθορίζονται από αριθμητικούς παράγοντες αλλά και από τους τόνους που ο καθένας χρησιμοποιεί».

Για την Ισπανία, υπενθυμίζει την δήλωση του επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, ότι «συνεχίζει να μειώνει το έλλειμμά της. Παρά το ότι, στη φάση αυτή, η Μαδρίτη έχει κυβέρνηση μειοψηφίας, τα δημοσιονομικά της είναι πιο υγιή από της Ιταλίας».

Όσο για τη Γαλλία, σύμφωνα με όσα αναμεταδίδει το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, προβλέπει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα τηρήσει -επίσης- θετική στάση, διότι «είναι αλήθεια ότι το 2019 θα αυξήσει το δημόσιο έλλειμμά της, αλλά στην συνέχεια θα επιστρέψει εντός των προβλεπόμενων οικονομικών παραμέτρων».

«Οι εταιρίες στοιχημάτων θεωρούν ότι οι Βρυξέλλες θα αποφανθούν με διαφορετικό τρόπο. Στην Αθήνα, το Παρίσι και τη Μαδρίτη θα δοθεί το "ελεύθερο" και μεγαλύτερη ευελιξία για την δημόσια οικονομία. Η Ρώμη, αντιθέτως -εκτός αν η κυβέρνηση της Λέγκα και των Πέντε Αστέρων, κάνει παραχωρήσεις μέχρι τον Νοέμβριο- κινδυνεύει να πετύχει μόνον μια απόρριψη».