Γιατί αναβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες ο Fitch

Γιατί αναβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες ο Fitch

Σύμφωνα με τον Fitch, μολονότι παραμένουν κάποιοι περιορισμοί στα capital controls, οι ελληνικές τράπεζες είναι πλέον ικανές να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους

Μετά την προειδοποίηση που εξέδωσε προκειμένου να μη μειωθεί το «μαξιλάρι» ασφαλείας για τη διάσωση του τραπεζικού τομέα, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης, Fitch, προχώρησε σε αναβάθμιση των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών.

Συγκεκριμένα, αναβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο (IDR) της Alpha Bank και της Εθνικής Τράπεζας σε «CCC+» από «RD» και της Eurobank Ergasias και της Πειραιώς σε «CCC» από «RD». Παράλληλα, αναβάθμισε το βραχυπρόθεσμο αξιόχρεο και των τεσσάρων τραπεζών σε «C» από RD. Όλες οι άλλες αξιολογήσεις του οίκου παραμένουν σταθερές.

Σύμφωνα με τον Fitch, μολονότι παραμένουν κάποιοι περιορισμοί στις διασυνοριακές κεφαλαιακές ροές, οι ελληνικές τράπεζες είναι πλέον ικανές να εξυπηρετήσουν όλες τις υποχρεώσεις τους.

Ο οίκος κάνει αναφορά στο γεγονός πως πέρυσι το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος δημοσιοποίησε ένα οδικό χάρτη για τη σταδιακή χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων, το οποίο περιελάμβανε τρία στάδια. Η πρόσφατη χαλάρωση των capital controls, λέει ο Fitch, ολοκληρώνει το δεύτερο στάδιο του οδικού χάρτη.

Κατά τη γνώμη του διεθνούς οίκου, το τρίτο στάδιο, το οποίο προβλέπει την κατάργηση και των υπολοίπων κεφαλαιακών ελέγχων για τις ροές εκτός Ελλάδας, είναι πιθανό να εφαρμοστεί στο άμεσο μέλλον.