Ποιοι θα μοιραστούν με μέρισμα και αναδρομικά το πλεόνασμα του 2019

Ποιοι θα μοιραστούν με μέρισμα και αναδρομικά το πλεόνασμα του 2019

Ποιοι είναι οι πρώτοι στη λίστα για να λάβουν τις παροχές και πόσοι φορολογούμενοι αναμένεται συνολικά να τις πάρουν

Εκλογική χρονιά το 2019 και το πλεόνασμα του προϋπολογισμού 2019 θα διανεμηθεί σε όσο δυνατόν περισσότερους δικαιούχους, όπως είναι αναμενόμενο. Οι δυο μορφές που θα πάρουν αυτές οι παροχές είναι το κοινωνικό μέρισμα, τα επιδόματα αλλά και τα αναδρομικά.

Όπως υπολογίζεται από το πλεόνασμα του προϋπολογισμού 2019, θα μοιραστεί σε 1,5 εκατομμύριο φορολογούμενους. Οι οριστικές αποφάσεις αναμένονται το Δεκέμβριο.

Το ποσό που θα επιστραφεί ως αναδρομικά ανέρχεται σε 800 εκατ. ευρώ σε καθαρή βάση (μετά τις κρατήσεις ή 1,2 δισ. ευρώ μεικτά). Τα αναδρομικά σε στρατιωτικούς, αστυνομικούς, πυροσβέστες, λιμενικούς, πανεπιστημιακούς και γιατρούς του ΕΣΥ σχεδιάζει να επιστρέψει το Δημόσιο ανοίγοντας τον κουμπαρά του προϋπολογισμού εκτελώντας ταυτόχρονα τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Βέβαια, τα αναδρομικά αυτά θα ροκανίσουν φόρος 20% και ΕΝΦΙΑ.

Οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις καταρτίζονται και θα πάρουν το δρόμο για τη Βουλή τις αμέσως επόμενες εβδομάδες. Τα ποσά θα δοθούν εφάπαξ. Σε κάποιες περιπτώσεις τα αναδρομικά θα ξεπεράσουν και τα 11.000 ευρώ.

Ως προς το έκτακτο κοινωνικό μέρισμα, όπου θα ενσωματωθεί και το επίδομα θέρμανσης, και αυτό θα δοθεί το Δεκέμβριο, ωστόσο αναμένονται νεότερες αποφάσεις από το υπ. Οικονομικών για το ύψος του. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες πάντως, τα κριτήρια για τους δικαιούχους δεν αναμένεται να διαφοροποιηθούν από πέρυσι.

Σε κάθε περίπτωση πριν οριστικοποιηθεί ο προϋπολογισμός 2019 και ο «δημοσιονομικός χώρος» που αυτός θα αφήσει, δεν θα υπάρξουν οριστικές ανακοινώσεις.