Τι συμβαίνει με το Χρηματιστήριο και τις τράπεζες

Τι συμβαίνει με το Χρηματιστήριο και τις τράπεζες

Σε χαμηλό 1,5 έτους ο Γενικός Δείκτης - Διαψεύδει ο ESM τις πληροφορίες περί συμμετοχής του σε σχέδιο διάσωσης των ελληνικών τραπεζών

Στο «κόκκινο» βρέθηκε και πάλι σήμερα μετά τη χθεσινή ανάκαμψη το Χρηματιστήριο Αθηνών, καταγράφοντας πτώση 2,57% και συνολικές εβδομαδιαίες απώλειες 4,73% εξαιτίας των ισχυρών πιέσεων λόγω ρευστοποιήσεων στις τραπεζικές μετοχές, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 658,97, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 27 Μαρτίου του 2017.

Χθες, η είδηση ότι το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει την δημιουργία ειδικού φορέα, που θα διαχειριστεί τα «κόκκινα δάνεια» οδήγησε ανοδικά τον κλάδο και το σύνολο της χρηματιστηριακής αγοράς, ωστόσο σήμερα οι πωλητές επέστρεψαν. Επιπλέον, σε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο με τη συμμετοχή του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρη Λιάκου, του προέδρου του Χρηματιστηρίου Αθηνών Σωκράτη Λαζαρίδη και του προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπου Γκότση, εξετάστηκε η περαιτέρω θεσμική θωράκιση της χρηματιστηριακής αγοράς.

Μάλιστα, ο κ. Γκότσης μιλώντας στο ΑΠΕ για την εικόνα της χρηματιστηριακής αγοράς τις τελευταίες ημέρες, ανέφερε ότι «αυτήν τη στιγμή κάνουμε έλεγχο συναλλαγών, για να διαπιστώσουμε, εάν τελικά υπήρξαν προβλήματα, όχι short-selling, γιατί αυτό επιτρέπεται, δεν απαγορεύεται, αλλά για να δούμε, αν υπάρχουν ενδείξεις χειραγώγησης μέσω τέτοιων κινήσεων».

Απώλειες 6,75% στον τραπεζικό δείκτη

Η πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου βρίσκει πλέον τον τραπεζικό δείκτη να χάνει 6,75%, ενώ από τις αρχές του έτους οι απώλειες του φθάνουν στο 38,54%. Σήμερα πάντως ο δείκτης άνοιξε με θετικό πρόσημο καταγράφοντας άνοδο μέχρι και 2.29%, μέχρι που μπήκαν στο «παιχνίδι» οι πωλητές. Το κλίμα επιβαρύνθηκε μετά από ανακοίνωση του ESM, με την οποία διέψευσε πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες θα συμμετάσχει σε σχέδιο διάσωσης των ελληνικών τραπεζών.

«Δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία ο ESM συμμετέχει σε προπαρασκευατικές συζητήσεις για ενδεχόμενη παρέμβαση υπέρ των ελληνικών τραπεζών, είναι ψευδή» αναφέρει χαρακτηριστικά ο ESM. Προσθέτει δε, ότι «ο ESM παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στον ελληνικό χρηματοοικονομικό τομέα στο πλαίσιο των υποχρεώσεών του ως ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας» καταλήγει η ανακοίνωση του ESM.

Η εβδομαδιαία εικόνα της αγοράς

Οι ρευστοποιήσεις των τραπεζικών μετοχών επηρρέασαν και την υπόλοιπη χρηματιστηριακή αγορά, με τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE 25 να κλείνει την εβδομάδα με πτώση 5,04%, ενώ ο δείκτης FTSE MID CAP έκλεισε με απώλειες 5,67%.

Οι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής:
- Βιομηχανικά Προϊόντα και Υπηρεσίες: πτώση 0,60%
- Εμπόριο: άνοδος 3,38%
- Κατασκευές και Υλικά: πτώση 5,85%
- Πετρέλαιο και Αέριο: άνοδος 2,82%
- Προσωπικά και Οικιακά Προϊόντα: πτώση 7,64%
- Πρώτες Ύλες: πτώση 1,99%
- Ταξίδια: πτώση 5,03%
- Τεχνολογία: πτώση 5,50%
- Τηλεπικοινωνίες: πτώση 5,11%
- Τρόφιμα και Ποτά: πτώση 6,31%
- Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας: πτώση 4,21%
- Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες: πτώση 3,61%

Η συνολική αξία των συναλλαγών στις συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας ανήλθε στα 335,437 εκατ. ευρώ, ενώ η μέση αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 67,087 εκατ. ευρώ, έναντι 46,280 εκατ. ευρώ της προηγούμενης εβδομάδος. Τέλος, η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς μειώθηκε κατά 1,708 δισ. ευρώ, στα 48,520 δισ. ευρώ.