Πιτσιόρλας: Στόχος η στήριξη ΜμΕ επιχειρήσεων κι ελεύθερων επαγγελματιών

Πιτσιόρλας: Στόχος η στήριξη ΜμΕ επιχειρήσεων κι ελεύθερων επαγγελματιών

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, έχει γίνει συνείδηση της κυβέρνησης η ανάγκη για μείωση φόρων και εισφορών

Την ανάγκη να στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Στέργιος Πιτσιόρλας. Σύμφωνα με τον κ. Πιτσιόρλα έχει γίνει συνείδηση της κυβέρνησης η ανάγκη για μείωση φόρων και εισφορών που επιβαρύνουν σήμερα επιχειρήσεις και επαγγελματίες, καθώς και η ανάγκη διευθέτησης του υψηλού μη μισθολογικού κόστους. Αναφερόμενος στις συντάξεις, δε, εξέφρασε την εκτίμηση ότι το μέτρο των μειώσεων δεν πρόκειται να εφαρμοστεί.

«Χρειάζονται προσεκτικά βήματα για να μην εκτροχιαστεί η οικονομία» επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας. Ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, η διοικητική επιτροπή και τα μέλη του ΔΣ αναφέρθηκαν αναλυτικά στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το σύνολο της επιχειρηματικής κοινότητας και ζήτησαν από τον κ. Πιτσιόρλα την άμεση εφαρμογή των εξαγγελιών που έκανε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ σχετικά με τις ελαφρύνσεις των βαρών που επωμίζονται επιχειρήσεις κι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι κεντρικό θέμα για την κυβέρνηση είναι η μη εφαρμογή της μείωσης των συντάξεων, κάτι που εκτιμά ότι μπορεί να επιτευχθεί. Τόνισε επίσης ότι αυτή τη χρονική στιγμή απαιτούνται προσεκτικά βήματα για να αποφευχθεί η πιθανότητα εκτροχιασμού της ελληνικής οικονομίας, για αυτό και οι όποιες ελαφρύνσεις θα γίνουν με όριο τα 800 - 900 εκ ευρώ, τουλάχιστον σε πρώτη φάση. Διαβεβαίωσε πάντως ότι υπάρχει ξεκάθαρη διάθεση να ενισχυθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Πιτσιόρλα έχει γίνει συνείδηση της κυβέρνησης η ανάγκη για μείωση φόρων και εισφορών που επιβαρύνουν σήμερα επιχειρήσεις και επαγγελματίες, καθώς και η ανάγκη διευθέτησης του υψηλού μη μισθολογικού κόστους. Για το θέμα του ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού που έθιξαν πολλοί παριστάμενοι, ανέφερε ότι η κυβέρνηση το προσπάθησε πολύ κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, όμως συνάντησε την αντίδραση τους και εκτίμησε ότι μπορεί να επιτευχθεί σε επόμενο στάδιο. Για τις υψηλές χρεώσεις των συναλλαγών με POS -ένα ακόμα πρόβλημα για επιχειρήσεις και επαγγελματίες- δεσμεύθηκε ότι θα γίνουν συζητήσεις με τις τράπεζες και ότι αναμένονται εξελίξεις, ενώ ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν προγράμματα ενίσχυσης μικρών επιχειρήσεων για την καλύτερη εξοικείωση τους στο ψηφιακό περιβάλλον. Επίσης, ανέφερε ότι θα βελτιωθεί ο νόμος για τα επιμελητήρια και το ΓΕΜΗ.

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου ενημέρωσε τον υπουργό ότι πλέον οι υπηρεσίες του Ε.Ε.Α. είναι πλήρως ψηφιοποιημένες και τόνισε ότι απαιτείται έμπρακτη διάθεση συνεργασίας απ΄όλους προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα που απειλούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Παρακαλούμε περιμένετε ...