Πώς μπορούν να πωλούν πιο εύκολα το ακίνητό τους όσοι χρωστούν ΕΝΦΙΑ

Πώς μπορούν να πωλούν πιο εύκολα το ακίνητό τους όσοι χρωστούν ΕΝΦΙΑ

Τι ορίζει η νέα ρύθμιση που πέρασε χθες από το υπουργείο Οικονομικών με παρέμβαση του kathimerinotita.gov και ποιοι μπορούν να ωφεληθούν από αυτή

«Ξεκλειδώνει» ένα σημαντικό κομμάτι της αγοράς real estate με τη ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών που ψηφίστηκε από τη Βουλή χθες, Πέμπτη. Με την ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, στο εξής, όσοι έχουν αρρύθμιστες οφειλές από ΕΝΦΙΑ στην εφορία, θα μπορούν να πωλούν το ακίνητό τους, χωρίς να προχωρούν σε ρύθμιση αλλά αφού ζητήσουν από την εφορία να παρακρατήσει κατευθείαν το ποσό της οφειλής τους από το τίμημα της αγοραπωλησίας.

Όσοι επιθυμούν, λοιπόν, να πουλήσουν ακίνητα αλλά έχουν τις αρρύθμιστες οφειλές μπορούν κατά τη διαδικασία μεταβίβασης του ακινήτου να ορίσουν ότι ο συμβολαιογράφος θα παρακρατήσει το χρέος του πωλητή προς την εφορία (για ΕΝΦΙΑ) και να το αποδώσει στις φοροεισπρακτικές αρχές και η διαδικασία της πώλησης να προχωρήσει κανονικά.

Οι συμβολαιογράφοι, εντός 3 ημερών θα αποδώσουν το οφειλόμενο ποσό.

Μέχρι σήμερα όποιος ιδιοκτήτης ήθελε να μεταβιβάσει/πουλήσει ένα ακίνητο αλλά χρωστούσε ΕΝΦΙΑ για την ακίνητη περιουσία που διαθέτει, έπρεπε πρώτα να προχωρήσει σε ρύθμιση του χρέους (από όποιο ακίνητο της περιουσίας του και αν προερχόταν) και στη συνέχεια να προχωρήσει στην πώληση.

Η ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών προωθήθηκε μετά από πολλαπλά αιτήματα που είχαν καταθέσει τόσο ιδιοκτήτες και εργολάβοι, όσο και υποψήφιοι αγοραστές στην πλατφόρμα της Καθημερινότητας (kathimerinotita.gov).

Επί χρόνια, οι εργολήπτες κατασκευαστές δεν μπορούσαν να πουλήσουν το ακίνητο που είχαν λάβει ως εργολαβικό αντάλλαγμα, σε περίπτωση που οι οικοπεδούχοι (οι οποίοι πρέπει απαραιτήτως να παρίστανται στις σχετικές συμβολαιογραφικές πράξεις ως εκ τρίτου συμβαλλόμενοι), δεν διέθεταν φορολογική ενημερότητα λόγω αρρύθμιστων οφειλών.

«Ανάσα σε χιλιάδες εργολάβους και ενδιαφερόμενους αγοραστές ακινήτων που αδυνατούσαν μέχρι και σήμερα να προχωρήσουν στις σχετικές αγοραπωλησίες λόγω νομοθετικών στρεβλώσεων δίνει η νέα ρύθμιση που υπερψηφίστηκε χθες από την Ολομέλεια της Βουλής», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης.

«Επί χρόνια», εξηγεί, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υπουργός Επικρατείας, «οι εργολήπτες κατασκευαστές δεν μπορούσαν να πουλήσουν το ακίνητο που είχαν λάβει ως εργολαβικό αντάλλαγμα, σε περίπτωση που οι οικοπεδούχοι (οι οποίοι πρέπει απαραιτήτως να παρίστανται στις σχετικές συμβολαιογραφικές πράξεις ως εκ τρίτου συμβαλλόμενοι), δεν διέθεταν φορολογική ενημερότητα λόγω αρρύθμιστων οφειλών.

Με τη νέα διάταξη που επιψηφίστηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών «Ι) Κεντρικά Αποθετήρια Τίτλων, ΙΙ) Προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/2258 και άλλες διατάξεις και ΙΙΙ) Λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Οικονομικών» (άρθρο 37 περί τροποποίησης του άρθρου 54Α του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας), ο οικοπεδούχος, που ούτως ή άλλως δεν λαμβάνει χρήματα από την αγοραπωλησία, θα μπορεί να λαμβάνει πλέον έκδοση αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας από την οικεία Δ.Ο.Υ. που θα περιγράφει αναλυτικά την οφειλή του, την οποία και θα προσκομίζει στο συμβολαιογραφικό γραφείο προκειμένου να ξεμπλοκάρει η αγοραπωλησία», αναφέρει κλείνοντας ο Αλ. Φλαμπουράρης.