Όχι σε περίοδο χάριτος για τις μειώσεις στις συντάξεις, δεν θα γίνουν καθόλου

Όχι σε περίοδο χάριτος για τις μειώσεις στις συντάξεις, δεν θα γίνουν καθόλου

Το υπουργείο Οικονομικών τονίζει ότι ακόμη και αν δεν εφαρμοστούν φορολογικά μέτρα υπάρχει το περιθώριο να μην γίνει η μείωση

Το υπουργείο Οικονομικών επανέρχεται στο θέμα που αφορά τις μειώσεις στις συντάξεις και τονίζει ότι αυτές έχουν κάθε λόγο να μη γίνουν αφού ούτε διαρθρωτικό μέτρο αποτελούν αλλά και υπάρχει το οικονομικό περιθώριο.

Όπως αναφέρουν πηγές του ΥΠΟΙΚ που επικαλείται το ΑΠΕ, δεν εξετάζονται δυο σενάρια από την κυβέρνηση, αναφορικά με το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2019 και τις μειώσεις στις συντάξεις.

Το μέτρο της περικοπής των συντάξεων δεν είναι διαρθρωτικό, σημειώνουν οι ίδιες πηγές και υπογραμμίζουν πως «ακόμα και αν η κυβέρνηση δεν προχωρούσε στην υλοποίηση οποιουδήποτε μέτρου (π.χ. φορολογίας) θα επιτύγχανε δημοσιονομικό χώρο της τάξης του 1,3% για να το διαχειριστεί όπως θέλει».

Όπως προσθέτουν, πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η περικοπή των συντάξεων δεν κρίνεται αναγκαία. «Η κυβέρνηση δεν συζητά την αναστολή του μέτρου αλλά την κατάργηση του» τονίζουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.

Μάλιστα, προσθέτουν με νόημα ότι όπως προκύπτει και από το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που αφορά στο 2019, 2020 και 2021 η ελληνική οικονομία καταγράφει υπεραπόδοση και τα τρία έτη.

Τέλος, όσον αφορά το ελληνικό τραπεζικό σύστημα οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν πως δεν υπάρχει ζήτημα, λέγοντας πως «όπως κάθε φορά έτσι και τώρα ένα δημοσίευμα του Bloomberg προκάλεσε την υπερβολική αντίδραση των αγορών».

Πριν από τις 21 Νοεμβρίου οι τελικές αποφάσεις για τις συντάξεις

Κοντά σε οριστική λύση για το μέλλον των συντάξεων βρίσκεται η κυβέρνηση με τους εταίρους και δανειστές.  Πληροφορίες αναφέρουν, ότι σε μια έκτακτη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες, πιθανότατα πριν τις 21 Νοεμβρίου που θα κατατεθεί στη Βουλή το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού, το Eurogroup αναμένεται να λάβει τις τελικές αποφάσεις για την αναστολή του μέτρου μείωσης των συντάξεων. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας χθες στην ΕΡΤ, εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος πως δεν θα κοπούν οι συντάξεις ενώ συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση ψήφισε τότε το μέτρο (μαζί με την μείωση στο αφορολόγητο) «γιατί είχαμε γερμανικές εκλογές, και άλλες χώρες είχαν εκλογές, οι οποίες μας είπαν ότι θέλουμε το ΔΝΤ μέσα στο πρόγραμμα».

Στο Eurogroup της Δευτέρας  Ευκλείδης Τσακαλώτος επανέλαβε την πρόθεσή της κυβέρνησης να προχωρήσει σε δημοσιονομικές παρεμβάσεις που θα αποτρέπουν την εφαρμογή του μέτρου το οποίο ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο χαρακτήρισε δημοσιονομικού χαρακτήρα και όχι διαρθρωτικό αφήνοντας έτσι ορθάνοικτο παράθυρο για μη περικοπή των συντάξεων. Και  ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι στο προσχέδιο του προϋπολογισμού υπάρχουν δύο σενάρια, τα οποία θα εξετασθούν. Οι συζητήσεις Αθήνας δανειστών για το θέμα συνεχίζονται σε θετικό κλίμα, ενώ μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, η ελληνική πλευρά θα πρέπει να υποβάλλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το σχέδιο του νέου προϋπολογισμού με ένα σενάριο για τις συντάξεις που κατά πάσα πιθανότητα δεν θα προβλέπει την περικοπή των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019.