Λύση τις επόμενες εβδομάδες για τις συντάξεις σε έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup

Λύση τις επόμενες εβδομάδες για τις συντάξεις σε έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup

Πριν από τις 21 Νοεμβρίου οι τελικές αποφάσεις - «Φθάνουμε πολύ κοντά στο τέλος» λέει ο Τσακαλώτος

Κοντά σε οριστική λύση για το μέλλον των συντάξεων βρίσκεται η κυβέρνηση με τους εταίρους και δανειστές.  Πληροφορίες αναφέρουν, ότι σε μια έκτακτη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες, πιθανότατα πριν τις 21 Νοεμβρίου που θα κατατεθεί στη Βουλή το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού, το Eurogroup αναμένεται να λάβει τις τελικές αποφάσεις για την αναστολή του μέτρου περικοπής των συντάξεων. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας χθες στην ΕΡΤ, εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος πως δεν θα κοπούν οι συντάξεις ενώ συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση ψήφισε τότε το μέτρο (μαζί με την μείωση στο αφορολόγητο) «γιατί είχαμε γερμανικές εκλογές, και άλλες χώρες είχαν εκλογές, οι οποίες μας είπαν ότι θέλουμε το ΔΝΤ μέσα στο πρόγραμμα».

Στο Eurogroup της Δευτέρας  Ευκλείδης Τσακαλώτος επανέλαβε την πρόθεσή της κυβέρνησης να προχωρήσει σε δημοσιονομικές παρεμβάσεις που θα αποτρέπουν την εφαρμογή του μέτρου το οποίο ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο χαρακτήρισε δημοσιονομικού χαρακτήρα και όχι διαρθρωτικό αφήνοντας έτσι ορθάνοικτο παράθυρο για μη περικοπή των συντάξεων. Και  ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι στο προσχέδιο του προϋπολογισμού υπάρχουν δύο σενάρια, τα οποία θα εξετασθούν. Οι συζητήσεις Αθήνας δανειστών για το θέμα συνεχίζονται σε θετικό κλίμα, ενώ μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, η ελληνική πλευρά θα πρέπει να υποβάλλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το σχέδιο του νέου προϋπολογισμού με ένα σενάριο για τις συντάξεις που κατά πάσα πιθανότητα δεν θα προβλέπει την περικοπή των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019.

«Έχουμε πολύ καλές πιθανότητες να μην κοπούν οι συντάξεις» υποστήριξε χθες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος  συνιστώντας στον κόσμο να μην ανησυχεί εκτιμώντας παράλληλα ότι «φθάνουμε πολύ κοντά στο τέλος».  Ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε τεχνικό ζήτημα τα δυο σενάρια στον προσχέδιο του προϋπολογισμού, προέλβεψε ότι το ΔΝΤ θα επιμείνει για τις συντάξεις λέγοντας ότι το μέτρο είναι δικό του «μωρό» και το αγαπάνε ακόμα ενώ υποστήριξε ότι τα αντίμετρα δεν καταργούνται αλλά θα εφαρμοστούν σε βάθος τετραετίας. Ανέφερε επίσης ότι το μαξιλάρι διαθεσίμων δίνει την πολυτέλεια της αναμονής των κατάλληλων συνθηκών στις αγορές για νέα έξοδο και αποκάλυψε ότι στις προθέσεις του υπουργείου Οικονομικών είναι η εξαγορά μέρους των ακριβών δανείων του ΔΝΤ και της ΕΚΤ.

Ερωτηθείς για το αν θα μπει η κυβέρνηση στον πειρασμό να πάει σε  εκλογές αν πάρει το μέτρο των συντάξεων ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναρωτήθηκε «γιατί να πάμε γρήγορα εμείς σε εκλογές;». «Ο χρόνος είναι με το μέρος μας άλλοι έχουν πρόβλημα» σημείωσε με νόημα.

Εξάλλου, χθες το απόγευμα συνεδρίασε υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα, το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, Η αίσθηση που κυριαρχούσε ήταν ότι οι  συντάξεις δεν θα κοπούν και αυτό θα αποτελέσει ένα σημαντικό πολιτικό όπλο στην επόμενη περίοδο, μαζί με την υλοποίηση των εξαγγελιών Τσίπρα στη ΔΕΘ.

Παρακαλούμε περιμένετε ...