«Το νέο πλαίσιο για τις επιχειρήσεις θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα»

«Το νέο πλαίσιο για τις επιχειρήσεις θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα»

Διαβάστε το άρθρο του Κωνσταντίνου Μίχαλου στο news.gr

Σε μια περίοδο όπου η στήριξη της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων αποτελεί κρίσιμο ζητούμενο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, είναι καιρός να ξεκινήσει μια ουσιαστική συζήτηση με σκοπό την αναβάθμιση του πλαισίου χωροθέτησης των επιχειρήσεων.

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μίχαλος

Για το θέμα αυτό, η Επιμελητηριακή Κοινότητα έχει καταθέσει τα τελευταία χρόνια μια σειρά από τεκμηριωμένες μελέτες και προτάσεις. Σκοπός των προτεινόμενων παρεμβάσεων είναι η δημιουργία προϋποθέσεων για την νόμιμη και απρόσκοπτη χωροθέτηση και εγκατάσταση των επιχειρήσεων, ιδίως των μεταποιητικών και των επιχειρήσεων εφοδιαστικής αλυσίδας, ώστε να διασφαλίζεται ταυτόχρονα η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και η μείωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης.

Σημείο αναφοράς στις προτάσεις των Επιμελητηρίων, είναι η ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων, δηλαδή Οργανωμένων Υποδοχέων Επιχειρηματικότητας, που θα επιτρέψουν την ακώλυτη ανάπτυξη των επιχειρήσεων στη βάση αποδεκτών περιβαλλοντικών κανόνων και με αξίες γης, οι οποίες κυμαίνονται σε λογικά για την ελληνική επιχειρηματικότητα επίπεδα. Ιδιαίτερη προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στην οργάνωση και στην πολεοδόμηση των Άτυπων Συγκεντρώσεων Βιομηχανιών και Εφοδιαστικής, που υπάρχουν σε εκατοντάδες διάσπαρτες πυκνώσεις στη χώρα και συνιστούν μόνιμη απειλή σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών και περιβαλλοντικών ατυχημάτων. Παράλληλα, θα πρέπει να αναπτυχθούν νέα Επιχειρηματικά Πάρκα σε αδόμητες εκτάσεις, σε περιοχές όπου υπάρχουν συνθήκες βιώσιμων επενδύσεων, ενώ απαραίτητη είναι και η απλούστευση της διαδικασίας αδειοδότησης των επιχειρήσεων, για την αντιμετώπιση γραφειοκρατικών εμπλοκών και φαινομένων πελατειακής διαχείρισης. Τέλος, θα πρέπει να τεθεί εκ νέου στο τραπέζι του διαλόγου το Επιχειρησιακό Σχέδιο για την Ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων, προκειμένου αυτή τη φορά να αποτυπώνει και να ιεραρχεί αντικειμενικά πραγματικές ανάγκες.

Η διαμόρφωση ενός σύγχρονου ρυθμιστικού πλαισίου για τη χωροθέτηση των επιχειρήσεων, μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά  στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, στην προσέλκυση επενδύσεων, στην ενίσχυση της απασχόλησης και της περιφερειακής ανάπτυξης, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος. Είναι καιρός πλέον και η Ελλάδα να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση, με ταχύτερα και αποφασιστικά βήματα.

Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος είναι πρόεδρος του ΕΒΕΑ και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος