Η φουτουριστική πόλη που χτίζεται από το μηδέν και θα στοιχίσει δισεκατομμύρια

Η φουτουριστική πόλη που χτίζεται από το μηδέν και θα στοιχίσει δισεκατομμύρια

Ουρανοξύστες, εμπορικά πάρκα, multiplex κέντρα ψυχαγωγίας, πανεπιστήμια αλλά και κτίρια κρατικών υπηρεσιών είναι μερικές μόνον από τις υποδομές

Σε έναν χώρο που για την ώρα θυμίζει ξεροχώραφα θα στέκει σε λίγα χρόνια η πόλη του μέλλοντος. Το εντυπωσιακό είναι ότι η πόλη θα χτιστεί κυριολεκτικά από το μηδέν και οι μακέτες δείχνουν κτίρια που θυμίζουν φουτουριστική κινηματογραφική υπερπαραγώγη.

Ποιος, όμως, θέλει να χτίσει μια τέτοια πόλη και γιατί; Και – το κυριότερο- πόσο θα του κοστίσει;

Το project έχει την ονομασία Diamniadio Lake City και προϋπολογισμό 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Πρόκειται για ένα κρατικό σχέδιο του κράτους της Σενεγάλης, που θέλει να φτιάξει την πόλη προκειμένου να αποσυμφορήσει την πρωτεύουσα, Ντακάρ, που πλέον είναι αντιμέτωπη με τεράστια οικονομικά, κοινωνικά και άλλα προβλήματα λόγω του υπερπληθυσμού, όπως ανεργία, εκτόξευση του κόστους στέγασης και διαβίωσης, κυκλοφοριακό κομφούζιο, κακές συνθήκες αποχέτευσης και υγιεινής.

Η κυβέρνηση της Σενεγάλης έχει εγκρίνει την κρατική αυτή επένδυση (που θα σπάσει σε περισσότερες δόσεις βέβαια) από το 2013.

Η Diamniadio Lake City θα χτιστεί μόλις 30 χλμ έξω από το Ντακάρ και σύμφωνα με το σχεδιασμό θα είναι έτοιμη το 2035!

Η πόλη θα έχει έκταση 16.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Θα έχει κατοικίες που θα μπορούν να στεγάσουν 350.000 κατοίκους μέσου και υψηλού εισοδήματος, ουρανοξύστες, εμπορικά πάρκα, multiplex κέντρα ψυχαγωγίας, πανεπιστήμιο δυναμικότητας 30.000 φοιτητών αλλά και κτίρια κρατικών υπηρεσιών και υπουργείων.

Μάλιστα, έχει σχεδιαστεί όλα τα κτίρια να κατασκευαστούν από χαλκό και υλικά που βρίσκονται στο υπέδαφος και το έδαφος της χώρας, ώστε να μην προκαλέσουν σημαντική επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

Η οικονομία της Σενεγάλης παρουσιάζει ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 6%, αλλά το δημόσιο χρέος της αγγίζει το 61% του ΑΕΠ (!) και αρκετοί είναι αυτοί που ανησυχούν ότι η επένδυση των 2 δισ. θα το αυξήσει πολύ περισσότερο.

Με πληροφορίες από Business Insider και Semer Group

Πηγή φωτογραφιών Semer Group

2
σχόλια
 1. avatar Νικιας

  Ο λαος της Σενεγαλης πειναει και οι διεφθαρμενοι δικτατορες φτιαχνουν εργα βιτρινας για να κλεψουν.

 2. avatar Ανεστης

  Ντακάρ, που πλέον είναι αντιμέτωπη με τεράστια οικονομικά, κοινωνικά και άλλα προβλήματα λόγω του υπερπληθυσμού, όπως ανεργία, εκτόξευση του κόστους στέγασης και διαβίωσης, κυκλοφοριακό κομφούζιο, κακές συνθήκες αποχέτευσης και υγιεινής.

  και επειτα αναφερει

  Θα έχει κατοικίες που θα μπορούν να στεγάσουν 350.000 κατοίκους μέσου και υψηλού εισοδήματος, ουρανοξύστες, εμπορικά πάρκα, multiplex κέντρα ψυχαγωγίας, πανεπιστήμιο δυναμικότητας 30.000 φοιτητών αλλά και κτίρια κρατικών υπηρεσιών και υπουργείων.

  το οποιο δευτερο ακυρωνει το πρωτο

Παρακαλούμε περιμένετε ...