«Χαστούκι» στην Ιταλία από τις αγορές για το νέο προϋπολογισμό

«Χαστούκι» στην Ιταλία από τις αγορές για το νέο προϋπολογισμό

Η απόδοση του 5ετούς κρατικού ομολόγου ενισχύεται κατά 0,43% στο 2,33% και του 10ετούς κατά 0,35%, στο 3,25%

Κρίση στις σχέσεις ΕΕ – Ιταλίας πυροδοτεί ο προϋπολογισμός του 2019 που συνέταξε η ιταλική κυβέρνηση. Δίνοντας έμφαση στην κοινωνική πολιτική, όπως εξάλλου είχαν δεσμευτεί προεκλογικά και τα δύο κόμματα, ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ, για τα επόμενα τρία χρόνια, αρκετά υψηλότερο από το 1,6% που είχε προτείνει ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών σε μία προσπάθεια να πείσει Ευρωπαίους και αγορές ότι η Ιταλία στοχεύει σε σταδιακή μείωση του χρέους της.

Αποτέλεσμα είναι το ιταλικό χρηματιστήριο να κλυδωνίζεται σήμερα από τις ρευστοποιήσεις και το 10ετές ομόλογο να καταγράφει σημαντική άνοδο.

Ενδεικτικό είναι ότι η απόδοση του 5ετούς κρατικού ομολόγου ενισχύεται κατά 0,43% στο 2,33% και του 10ετούς κατά 0,35% και φθάνει στο 3,25%. Πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα που αγγίζουν από τις 29 Μαΐου. Όσον αφορά, δε, το χρηματιστήριο του Μιλάνου, χάνει περίπου 3% με τις μεγαλύτερες απώλειες να σημειώνονται στον τραπεζικό κλάδο.

Σε υψηλούς τόνους οι δηλώσεις Σαλβίνι

«Αν η Ευρώπη απορρίψει το προσχέδιο προϋπολογισμού εμείς θα τραβήξουμε μπροστά», επεσήμανε σε δηλώσεις του ο υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, επικεφαλής της Λέγκα του Βορρά. «Πιστεύουμε ότι εργαζόμαστε για την ανάπτυξη της χώρας, για να οικοδομηθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης και ελπίδας και για να αυξηθεί η απασχόληση».

«Θα εξηγήσουμε στους Ευρωπαίους επιτρόπους ότι μειώνοντας και το όριο ηλικίας για την συνταξιοδότηση των πολιτών, θα υπάρξουν μεγάλες ευκαιρίες για νέες θέσεις εργασίας των νέων».

«Ανυπομονώ να παρουσιάσω τον προϋπολογισμό»

Από την άλλη πλευρά ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε δηλώνει πως ανυπομονεί να πάει στις Βρυξέλλες για να παρουσιάσει τα σχέδια της κυβέρνησής του να αυξήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα το επόμενο έτος με στόχο να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη.

«Η Ιταλία δεν αποτελεί πρόβλημα για την Ευρώπη· είναι κεφάλαιο», δήλωσε ο Κόντε στους δημοσιογράφους που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το γραφείο του. «Ανυπομονώ να πάω στις Βρυξέλλες για να παρουσιάσω το σχέδιο του προϋπολογισμού».

Ο Τζοβάνι Κόντε αρνήθηκε ότι υπάρχει ένταση με τον υπουργό Οικονομικών Τζοβάνι Τρία, για τον οποίο από βουλευτές έγινε γνωστό ότι άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να παραιτηθεί διαμαρτυρόμενος για την αύξηση του ελλείμματος. Ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε ότι μίλησε με τον Τρία στο τηλέφωνο και ότι αυτός τον διαβεβαίωσε ότι ποτέ δεν υπήρξε ενδεχόμενο παραίτησής του.