Εργασιακό και ασφαλιστικό έθεσε η ΕΣΕΕ στην Αχτσιόγλου

Εργασιακό και ασφαλιστικό έθεσε η ΕΣΕΕ στην Αχτσιόγλου

Τι ζήτησαν και τι προτείνουν οι έμποροι για κατώτατο μισθό, ασφαλιστικές εισφορές και συνταξιοδοτικό

Με στόχο να ανοίξει μία εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για τα εργασιακά, τα ασφαλιστικά και τα συνταξιοδοτικά θέματα, προσήλθε σήμερα στο υπουργείο Εργασίας η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.

Στη συνάντηση με την υπουργό Έφη Αχτσιόγλου και τον υφυπουργό Τάσο Πετρόπουλο, η ΕΣΕΕ τάχθηκε υπέρ της αύξησης του κατώτατου μισθού, με την προϋπόθεση να ακολουθηθεί το πορτογαλικό μοντέλο, δηλαδή να υλοποιηθεί σταδιακά και σε διάστημα 3 ετών, ώστε από 1-1-2022 ο κατώτατος μισθός να επανέλθει στα 751 ευρώ. Η αύξηση θα είναι υψηλότερη για τους νέους κάτω των 25 ετών, αφού η Συνομοσπονδία συμφωνεί να καταργηθεί ο λεγόμενος μεικτός υποκατώτατος μισθός των 510,95 ευρώ.

Όσον αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, ζητά τον εξορθολογισμό τους σύμφωνα με τις νέες συνθήκες, οι οποίες επιβάλλουν -όπως υποστηρίζει- την μείωση του σχετικού πολλαπλασιαστή. Ακόμα, η ΕΣΕΕ προτείνει την μεταβολή του τρόπου υπολογισμού των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, σημειώνοντας ότι από το 2019 αυτές θα υπολογίζονται επί του ποσού που αντιστοιχεί στο 100% του αθροίσματος κερδών και ασφαλιστικών εισφορών του 2018. Επίσης, ζητά να καταργηθεί από 1-1-2019 η αύξηση των εισφορών υπέρ επικουρικής ασφάλισης (1%) που επέφερε ο νόμος Κατρούγκαλου και το ποσό που εξοικονομείται, να κατευθυνθεί στις καθαρές αποδοχές των εργαζομένων.

Η ΕΣΕΕ επεσήμανε ακόμη, ότι προκειμένου να εξασφαλιστεί ρευστότητα στις επιχειρήσεις, είναι αναγκαίο οι ασφαλιστικές εισφορές να μειωθούν με τις μικρότερες δυνατές απώλειες για το ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας και ότι οι βραχυπρόθεσμοι σχεδιασμοί πρέπει να λάβουν υπόψη το γεγονός της δημογραφικής γήρανσης του πληθυσμού.