Αφιέρωμα της Handelsblatt στην χαλάρωση των capital controls

Αφιέρωμα της Handelsblatt στην χαλάρωση των capital controls

Τι αναφέρει για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο

«Οι έλληνες πολίτες θα μπορούν από τον Οκτώβριο να κάνουν αναλήψεις από το λογαριασμό τους χωρίς περιορισμούς. Οι εναπομείναντες κεφαλαιακοί έλεγχοι θα αρθούν σύντομα» γράφει η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt .

«Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ανακοίνωσε την χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων που ίσχυαν τα τελευταία τρία χρόνια και οι έλληνες πολίτες θα μπορούν από την επόμενη εβδομάδα να κάνουν όσες αναλήψεις τους ευχαριστεί», γράφει γερμανική εφημερίδα. Συγκεκριμένα, από την 1η Οκτωβρίου οι κάτοχοι λογαριασμών θα μπορούν να κάνουν αναλήψεις χωρίς περιορισμό ποσού, αν και το ανώτατο μηνιαίο όριο παραμένει στα 5.000 ευρώ. Στο εξωτερικό, οι Έλληνες θα μπορούν να πάρουν μαζί τους ή να δαπανήσουν μέσω της πιστωτικής τους κάρτας 10.000 ευρώ, ενώ προηγουμένως το όριο ήταν 3.000 ευρώ, όπως αναφέρει η εφημερίδα σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σημειώνει μάλιστα ότι «μεγάλη ανακούφιση για τις επιχειρήσεις αποτελεί η αύξηση του ορίου των εμβασμάτων σε 100.000 ευρώ ημερησίως, ενώ το προηγούμενο όριο ήταν 40.000 ευρώ. Ακόμη, όποιος είχε φέρει χρήματα από το εξωτερικό στην Ελλάδα και τα είχε επενδύσει, θα μπορεί στο μέλλον να μεταφέρει την απόδοση ή το σύνολο των μερισμάτων στο εξωτερικό, πράγμα που διευκολύνει ιδιαίτερα τους ξένους επενδυτές».

Όπως αναφέρει η Handelsblatt «η Ελλάδα εισήγαγε τους κεφαλαιακούς ελέγχους τέλος Ιουνίου του 2015, προκειμένου να αποτρέψει τη συνολική κατάρρευση του ελληνικού οικονομικού συστήματος. Οι καταθέσεις των τραπεζών μειώθηκαν από 160,3 δισ. ευρώ σε 122,2 δισ. ευρώ, το πρώτο εξάμηνο του 2015. Τα χρήματα αυτά πήγαν είτε στο εξωτερικό είτε σε θυρίδες ή ακόμα και στα σπίτια του κόσμου. Ωστόσο, τον Ιούνιο του 2015, η φυγή κεφαλαίων αυξήθηκε δραματικά. Μέσα σε τρεις εβδομάδες σημειώθηκε εκροή 7,5 δισ. ευρώ και οι ελληνικές τράπεζες ήταν έτοιμες να καταρρεύσουν. Όταν η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα περικόψει τη ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες, ο τότε υποουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης έπρεπε να επιβάλει κεφαλαιακούς ελέγχους - και λίγο αργότερα αποχώρησε από το πόστο του. Υπό την απειλή της χρεοκοπίας, ο Τσίπρας συμφώνησε με τους πιστωτές στις αρχές Αυγούστου ένα πρόγραμμα διάσωσης, το οποίο περιελάμβανε αυστηρά μέτρα λιτότητας και δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα.

«Σταδιακά, η κυβέρνηση χαλάρωνε τους κεφαλαιακούς ελέγχους τα τελευταία χρόνια. Το γεγονός ότι πλέον δίνεται η δυνατότητα ανάληψης χωρίς ανώτατο όριο, δεν έχει, όμως, μεγάλη πρακτική σημασία για την πλειονότητα των πολιτών καθώς ήδη το μέχρι τώρα ισχύον όριο των 5.000 ευρώ δεν το εξαντλούσε κανείς, εξαιτίας της μείωσης κατά 1/3 των εισοδημάτων στη διάρκεια της οκταετούς κρίσης. Ο μέσος μισθός (μεικτές αποδοχές) στον ιδιωτικό τομέα ανέρχεται στα 1.200 ευρώ περίπου. Σε κάθε περίπτωση, η αύξηση του ορίου εμβασμάτων στο εξωτερικό και των προβλεπόμενων χρημάτων για ταξίδια στο εξωτερικό από τη Δευτέρα αποτελεί σημαντική ανακούφιση για τους επιχειρηματίες» αναφέρει η Handelsblatt και προσθέτει: «Οι κεφαλαιακοί έλεγχοι φρέναραν την εκροή κεφαλαίων το 2015, ενώ απεφεύχθη και η κατάρρευση των τραπεζών. Στις 20 Αυγούστου, η Ελλάδα ολοκλήρωσε το πρόγραμμα βοήθειας. Οι εναπομείναντες κεφαλαιακοί έλεγχοι θα αρθούν το συντομότερο δυνατό, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών την Πέμπτη. Η εμπιστοσύνη των Ελλήνων προς τις τράπεζες τους επιστρέφει, αλλά με αργό ρυθμό. Εξάλλου, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, οι καταθέσεις των τραπεζών αυξήθηκαν τον Αύγουστο κατά 1,33 δισ. ευρώ. Πρόκειται για έβδομη συνεχή μηνιαία αύξηση. Οι καταθέσεις, ωστόσο, απέχουν πολύ από το επίπεδο πριν την κρίση. Τον Σεπτέμβριο του 2009 οι καταθέσεις ανέρχονταν σχεδόν στα 238 δισ. ευρώ, ενώ σήμερα είναι 131,6 δισ. ευρώ».