Γιατί η Moody’s δεν αναβάθμισε την Ελλάδα

Γιατί η Moody’s δεν αναβάθμισε την Ελλάδα

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης προβλέπει ανάπτυξη της τάξης του 2% το 2018 και 2,2% το 2019 - Στο Β3 η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας με θετικό outlook

Ανάπτυξη της τάξης του 2% προβλέπει για την Ελλάδα το τρέχον έτος ο οίκος αξιολόγησης Moody's, με ανοδική τάση για το 2019 (2,2%), διατηρώντας ωστόσο αμετάβλητη την αξιολόγησή του για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας στο Β3 με θετικό outlook. Όπως υποστηρίζει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης, η πιστοληπτική ικανότητα μπορεί να αναβαθμιστεί εάν οι ελληνικές αρχές συνεχίσουν να ακολουθούν συνετές δημοσιονομικές πρακτικές και διατηρήσουν τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες των τελευταίων ετών.

Ειδικότερα, σε ανάλυσή της η Moody's εκτιμά ότι η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας υποστηρίζεται από οικονομικές και δημοσιονομικές προοπτικές που βελτιώνονται μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής, καθώς και από την συνεχιζόμενη στήριξη των δανειστών της Ευρωζώνης, όπως αποδεικνύεται από ένα σημαντικό πακέτο ελάφρυνσης χρέους που δόθηκε τον Ιούνιο του 2018. Οι δανειστές, μάλιστα, αναφέρει η Moody's, έχουν δεσμευτεί να προχωρήσουν σε περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους εάν χρειαστεί μεσοπρόθεσμα.

Για τη φετινή χρονιά συνολικά, η Moody' s αναμένει αύξηση του ΑΕΠ της τάξης του 2%, και βλέπει λίγο μεγαλύτερη αύξηση το 2019, (2,2%) αντίθετα με την τάση στην Ευρωζώνη, όπου ο ρυθμός αύξησης αναμένεται να χαλαρώσει. Η θετική προοπτική αύξησης είναι μεγαλύτερη κατά τη γνώμη του οίκου από τους κινδύνους αναθεώρησης προς τα κάτω, καθώς οι σχεδιαζόμενες μειώσεις φόρων θα μπορούσαν να δώσουν μεγαλύτερη ώθηση στην εμπιστοσύνη και την κατανάλωση από ό,τι εκτιμάται αυτή τη στιγμή.

Στο B3 παραμένει η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας

Η αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας είναι θετική, (ο οίκος διατηρεί την αξιολόγηση στο Β3 για την Ελλάδα με θετικό outlook) αντανακλώντας συγκεκριμένα τη δυνατότητα για ταχύτερη της αναμενόμενης οικονομικής ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια, καθώς οι μεταρρυθμίσεις του παρελθόντος φέρουν καρπούς. Ένα τέτοιο αποτέλεσμα, εκτιμά η Moody's, απαιτεί συνεχόμενη εστίαση εκ μέρους των ελληνικών αρχών στην πλήρη εφαρμογή των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων στους θεσμικούς και τραπεζικούς τομείς.

Παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε αναβάθμιση

Η πιστοληπτική ικανότητα μπορεί να αναβαθμιστεί εάν οι ελληνικές αρχές συνεχίσουν να ακολουθούν συνετές δημοσιονομικές πρακτικές και διατηρήσουν τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες των τελευταίων ετών. Μίας σαφής ένδειξη επιτυχούς επιστροφής σε χρηματοδότηση από τις αγορές θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει κίνητρο για πράξη θετικής αξιολόγησης, όπως επίσης (θα μπορούσαν) και οι βελτιώσεις σε μεγαλύτερο από τον αναμενόμενο ρυθμό στην εξυγίανση του τραπεζικού τομέα.

Παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε υποβάθμιση

Η υποβάθμιση είναι προς το παρόν απίθανη, δοθείσης της θετικής πρόβλεψης αξιολόγησης. Όμως, μια αρνητική πίεση (πίεση προς τα κάτω) στην αξιολόγηση θα μπορούσε να δημιουργηθεί εάν η ελληνική κυβέρνηση αποφάσιζε να αποκλίνει από τις υποχρεώσεις της και να αναστρέψει μεταρρυθμίσεις που είχαν ήδη συμφωνηθεί και νομοθετηθεί, ή εάν επανέρχονταν οι προστριβές με τους δανειστές για άλλους λόγους. Αυτό θα έθετε σε κίνδυνο την συνεχιζόμενη υποστήριξη της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.