Αναλαμβάνουν επίσημα νέοι «ράμπο» κατά του μαύρου χρήματος

Αναλαμβάνουν επίσημα νέοι «ράμπο» κατά του μαύρου χρήματος

Έχουν όλοι εμπειρία στην καταπολέμηση του παράνομου χρήματος

Με 12 θετικές ψήφους, μία αρνητική και έξι «παρών», εγκρίθηκε από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο διορισμός όλων των τακτικών και αναπληρωματικών μελών της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, που προτάθηκαν από τον υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου.

Υπέρ όλων των προτεινομένων για τη στελέχωση της Αρχής τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Δημοκρατική Συμπαράταξη. ΝΔ, ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων, δήλωσαν «παρών» διευκρινίζοντας ότι η ψήφος τους δεν έχει σχέση με τα πρόσωπα. Η Χρυσή Αυγή δήλωσε «όχι», συνδέοντας τη ψήφο της με την κυβερνητική πολιτική.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης επεσήμανε ότι είναι τα πλέον κατάλληλα πρόσωπα -και λόγω αυξημένων προσόντων αλλά και γιατί έχουν ασχοληθεί με το αντικείμενο του παράνομου χρήματος- για να στελεχώσουν την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και να συμβάλουν στην ενίσχυση του κύρους και της αποτελεσματικότητάς της.

Παράλληλα, τόνισε ότι, όταν θα ξεκινήσει η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος τους επόμενους μήνες, όπως έχει δεσμευτεί να κάνει η κυβέρνηση, θα είναι το πλέον κατάλληλο διάστημα για να κατατεθούν οι προτάσεις όλων των κομμάτων σχετικά με τη συγκρότηση των Ανεξάρτητων Αρχών.

Τέλος, δήλωσε ότι είναι στη διάθεση της Επιτροπής Θεσμών για να γίνει μια ευρύτερη συζήτηση σχετικά με το έργο της Αρχής Νομιμοποίησης Εσόδων, όταν θα καταθέσει την έκθεσή της για τα πεπραγμένα του 2017.