Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2011 το δημόσιο χρέος της Γερμανίας

Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2011 το δημόσιο χρέος της Γερμανίας

Η συνεχιζόμενη οικονομική ανάπτυξη σημαίνει και ένα πλεόνασμα στον κρατικό προϋπολογισμό

H Γερμανία μείωσε το συνολικό δημόσιο χρέος της κατά 2,3% στα 1,93 τρισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του έτους, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το 2011, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε την Τετάρτη η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.

Η συνεχιζόμενη οικονομική ανάπτυξη σημαίνει και ένα πλεόνασμα στον κρατικό προϋπολογισμό της Γερμανίας, το οποίο επιτρέπει στην κυβέρνηση να αυξάνει τις δημόσιες δαπάνες χωρίς νέο δανεισμό.

Το συνολικό επίπεδο του χρέους - που περιλαμβάνει αυτό της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, των 16 κρατιδίων, των δήμων και των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης - μειώθηκε κατά 46,5 δισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο σε ετήσια βάση.

Το χρέος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της 'Αγγελα Μέρκελ μειώθηκε κατά 1,7% στα 1,22 τρισ. ευρώ και των 16 κρατιδίων υποχώρησε κατά 3,6% στα 574,5 δισ. ευρώ. Το χρέος των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης μειώθηκε κατά 7,1% στα 403 εκατ. ευρώ.

Την περασμένη εβδομάδα, η Γερμανία μείωσε το πρόγραμμα δανεισμού της για το τέταρτο τρίμηνο κατά 2 δισ. ευρώ. Ωστόσο, η μείωση του χρέους δημιουργεί ένα πρόβλημα για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία θα πρέπει να συζητήσει πώς θα επενδύσει ξανά τα χρήματα από τα ομόλογα που έχει αγοράσει στο πλαίσιο του προγράμματός της και τα οποία θα λήξουν το επόμενο έτος.