«Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας θα έχει ισχυρό αντίκτυπο στην Ευρωζώνη»

«Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας θα έχει ισχυρό αντίκτυπο στην Ευρωζώνη»

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ επανέλαβε πως τα επιτόκια θα παραμείνουν αμετάβλητα έως το καλοκαίρι του 2019

Για «σχετικά δυναμική» επιτάχυνση του πληθωρισμού έκανε λόγο σήμερα ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και προέβλεψε πως η ανάκαμψη των μισθών στην Ευρωζώνη θα συνεχιστεί. Σε ομιλία του στην Επιτροπή Oικονομικών και Nομισματικών Yποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επανέλαβε επίσης την πρόθεση της ΕΚΤ να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια έως το καλοκαίρι του 2019, βάζοντας «φρένο» στις φωνές που ζητούν η ΕΚΤ να προχωρήσει σύντομα σε πιο σφιχτή πολιτική.

Τις δηλώσεις Ντράγκι, πάντως, οι επενδυτές φαίνεται ότι ερμηνεύουν διαφορετικά με κάποιους να υποστηρίζουν πως τα επιτόκια θα παραμείνουν αμετάβλητα έως το φθινόπωρο και άλλους να βλέπουν περιθώριο για άνοδο των επιτοκίων μέσα στο καλοκαίρι.

«Μεγάλος ο αντίκτυπος στην Ευρωζώνη από τον εμπορικό πόλεμο»

Σχολιάζοντας τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, ο Μάριο Ντράγκι προέβλεψε πως θα έχει ισχυρό αντίκτυπο στην Ευρωζώνη, εάν, όπως είπε, τα μέτρα προστατευτισμού εφαρμοστούν.

Ήδη, από σήμερα έχουν τεθεί σε ισχύ οι νέοι δασμοί μεταξύ των δύο χωρών με τον Αμερικανό πρόεδρο να απειλεί με νέους δασμούς εάν το Πεκίνο δεν συμμορφωθεί. «Προς το παρόν, δεν γνωρίζουμε το τελικό μέγεθος όλων αυτών, αλλά ξέρουμε πως θα είναι μεγάλο και πρέπει να βάλουμε τα δυνατά μας για να προετοιμαστούμε» τόνισε ο κ. Ντράγκι.

«Η ΕΚΤ δεν έχει λόγο για τις συντάξεις στην Ελλάδα»

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ξεκαθάρισε επίσης ότι η ΕΚΤ δεν έχει κανένα λόγο όσον αφορά το ζήτημα των συντάξεων στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς από τον ανεξάρτητο ευρωβουλευτή, Νότη Μαριά, εάν η ΕΚΤ επιμένει στη μείωση των συντάξεων στην Ελλάδα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ απάντησε: «Η ΕΚΤ, σε πρόσφατη εξέτασή της για τη συμμετοχή της στα προγράμματα διάσωσης, κατέληξε στο ότι χρειάζεται ένα διαφορετικό πλαίσιο λειτουργίας. Αυτό σημαίνει ότι θα ασχοληθεί ουσιαστικά με τη μακροοικονομική και χρηματοπιστωτική πτυχή της οικονομίας. Οπότε η ΕΚΤ δεν θα πει τίποτε άλλο πλέον, ούτε για τις συντάξεις, ούτε για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ιδιωτικοποιήσεις , ούτε για τίποτα από τα ζητήματα για τα οποία τα τελευταία χρόνια η ΕΚΤ είχε κάποιο λόγο, ως μικρός εταίρος».