Ποιες είναι οι προτάσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τον ΕΝΦΙΑ

Ποιες είναι οι προτάσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τον ΕΝΦΙΑ

Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν με βάση τις δυο προτάσεις

Μπορεί ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ να συμφωνούν - σε γενικές γραμμές - για το ποσοστό μείωσης που πρέπει να επέλθει στην επιβάρυνση από τον ΕΝΦΙΑ κατά την επόμενη διετία, ωστόσο από την εξειδίκευση των εξαγγελιών που έγιναν στη ΔΕΘ, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι τα δυο κόμματα έχουν εντελώς διαφορετική στόχευση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, γράφει το Βήμα της Κυριακής, θέλει να απευθυνθεί στο ευρύ κοινό της μικρής ιδιοκτησίας υποσχόμενη μεγάλες ποσοστιαίες εκπτώσεις που θα φτάσουν και το 50% σε βάθος δυο ετών, ενώ η ΝΔ θέλει να «μοιράσει» τις ίδιες ποσοστιαίες εκπτώσεις σε όλους.

Πρακτικά, με την εξαγγελία του Αλέξη Τσίπρα η μεσαία και η μεγάλη ακίνητη περιουσία δεν θα έχει παρά πολύ μικρό ή και μηδενικό όφελος το 2019 και το 2020, ενώ με την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όφελος θα έχουν όλοι με τη διαφορά ότι τα μεγαλύτερα ποσά -σε απόλυτους αριθμούς- θα αφορούν στους έχοντες τα μεγαλύτερα σε αξία ακίνητα.

Έτσι, για το 2019, θα προβλέπεται έκπτωση 30% για τους ιδιοκτήτες με ατομική περιουσία έως 60.000 ευρώ, ενώ ο συντελεστής θα μειώνεται όσο μεγαλώνει η αξία της ατομικής περιουσίας. Για την επόμενη χρονιά, δε θα προβλέπεται καμία έκπτωση για τους έχοντες ατομική περιουσία άνω των 150.000 ή 200.000 ευρώ. Δηλαδή, γράφει το δημοσίευμα, μένουν εκτός λίστας ωφελειμένων ή 470.000 άτομα (αν το όριο διαμορφωθεί στις 200.000 ευρώ) ή 750.000 άτομα (αν το όριο οριστεί στις 150.000 ευρώ).