Καταιγίδα φόρων μέχρι το τέλος του 2018 – Τι πρέπει να πληρώσουμε

Καταιγίδα φόρων μέχρι το τέλος του 2018 – Τι πρέπει να πληρώσουμε

Τα πρόστιμα από την Εφορία αν δεν εξοφληθούν

Ο «Γολγοθάς» για χιλιάδες φορολογούμενους έχει ήδη ξεκινήσει με τον Σεπτέμβρη να αποτελεί αφετηρία για το ξεκίνημα της καταβολής των φόρων. Ο συγκεκριμένος μήνας όσο πλησιάζει στο τέλος του γίνεται εφιάλτης καθώς πρέπει να εξοφληθεί τουλάχιστον η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ.

Φυσικά αυτό είναι μόνο η αρχή καθώς μέχρι το τέλος του 2018 υπάρχει μια ολόκληρη λίστα με φόρους που πρέπει να εξοφληθούν.

Η διαδικασία ξεκίνησε από τον Ιούλιο όπου 2,5 εκατομμύρια νοικοκυριά ήταν υποχρεωμένα μέχρι τέλος του μήνα να καταβάλουν στα δημόσια ταμεία ποσό συνολικού ύψους τουλάχιστον 1,1 δισ. ευρώ για να εξοφλήσουν την πρώτη δόση των φόρων που βεβαιώθηκαν από την εκκαθάριση των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων. Μάλιστα έως το τέλος του Ιουλίου πάνω από 250.000 εταιρείες και λοιπά νομικά πρόσωπα έπρεπε να εξοφλήσουν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος και του τέλους επιτηδεύματος για τη χρήση του 2017.

Συγκεκριμένα εντός του χρονικού διαστήματος από τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους έως και το τέλος Ιανουαρίου 2019 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα και εκατοντάδες χιλιάδες νομικά πρόσωπα θα κληθούν να πληρώσουν:

  • φόρο εισοδήματος
  • ειδική εισφορά αλληλεγγύης
  • τέλος επιτηδεύματος και φόρο πολυτελούς διαβίωσης για το φορολογικό έτος 2017
  • Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) για το 2018
  • τέλη κυκλοφορίας για το 2019

Τα ποσά που πρέπει να καταβληθούν υπερβαίνουν τα 10 δισ. ευρώ. Αν σε αυτά συνυπολογιστεί και η 5η δόση του ΕΝΦΙΑ, η οποία πρέπει να πληρωθεί τον Ιανουάριο του 2019, (αλλά πιστώνεται στον προϋπολογισμό του 2018) το συνολικό ύψος αυτών των επιβαρύνσεων εκτοξεύεται στα 10,83 δισ. ευρώ.

Αναλυτικότερα μέχρι το τέλος του 2018 πρέπει να καταβληθούν:

ΕΝΦΙΑ

Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου περίπου 6,3 εκατομμύρια φυσικά και νομικά πρόσωπα θα πρέπει να έχουν πληρώσει την πρώτη δόση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ENΦIA). Ακολουθούν άλλες 4 δόσεις, που λήγουν στα τέλη των μηνών Οκτωβρίου 2018, Νοεμβρίου 2018, Δεκεμβρίου 2018 και Ιανουαρίου 2019.

Φόρος εισοδήματος

Επίσης μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου πρέπει να καταβληθεί και η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος που έχει βεβαιωθεί από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων και αφορά σε 2,5 εκατομμύρια νοικοκυριά.

Τέλος επιτηδεύματος

Περισσότερες από 250.000 επιχειρήσεις και νομικά πρόσωπα θα πρέπει να εξοφλήσουν την τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος και του τέλους επιτηδεύματος για τη χρήση του 2017. Στη συνέχεια, υπάρχουν άλλες 3 μηνιαίες δόσεις, οι οποίες λήγουν στα τέλη των μηνών Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2018.

Τέλη κυκλοφορίας

Τελευταία στις υποχρεώσεις βρίσκονται τα τέλη κυκλοφορίας. Τα τέλη κυκλοφορίας θα πρέπει να καταβληθούν μέχρι τέλος Δεκεμβρίου από ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και μοτοσικλετών για το έτος 2019.

Όσοι καθυστερήσουν να εξοφλήσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεων και η οφειλή τους υπερβαίνει τα 500 ευρώ μπαίνουν στην μαύρη λίστα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και στα περίπου 4,1 εκατ. φορολογούμενων που έχουν οφειλές στην εφορία και κινδυνεύουν με κατασχέσεις των τραπεζικών τους λογαριασμών.