Τι «βλέπει» το Οικονομικών για μειώσεις συντάξεων, ΕΝΦΙΑ και αφορολόγητο

Τι «βλέπει» το Οικονομικών για μειώσεις συντάξεων, ΕΝΦΙΑ και αφορολόγητο

«Βεβαιωμένες οφειλές στο Δημόσιο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να διαγραφούν»

«Αν τα δημοσιονομικά μας είναι ξεκάθαρα, όπως περιμένουμε, δεν είναι απαραίτητο να γίνουν οι περικοπές των συντάξεων και του αφορολόγητου», τόνισε η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ και στις αντικειμενικές αξίες, η κ. Παπανάτσιου ξεκαθάρισε πως «βεβαιωμένες οφειλές στο Δημόσιο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να διαγραφούν», επικρίνοντας την εξαγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη περί απόφασης του ΣτΕ και διαγραφής ληξιπρόθεσμων μετά την πενταετία».

«Τσακαλώτος και Χουλιαράκης μιλάνε με τους εταίρους και μέχρι τέλος Οκτώβρη θα έχουμε αποφασίσει τι θα γίνει με συγκεκριμένα μέτρα που δεν είναι αναπτυξιακά, δεν εξυπηρετούν ούτε την κυβέρνηση, ούτε τη χώρα ούτε και τους πολίτες», τόνισε προσθέτοντας: «Το αφορολόγητο θα το επανεξετάσουμε, θα τεθούν όλα μαζί, και θα δούμε την κατάλληλη στιγμή που θα πρέπει να το αποσύρουμε ή να το εφαρμόσουμε. Μιλάμε για το 2020, με οδηγό τα δημοσιονομικά του 2019″.
Αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ (30% την πρώτη χρονιά στη μικρή αξία περιουσίας και την επόμενη 50%) η κ. Παπανάτσιου επανέλαβε ότι η κυβέρνηση διαφωνεί με τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Ο κ.Μητσοτάκης είπε ότι θα είναι έκπτωση 30% σε όλες τις περιουσίες, που σημαίνει ίδια έκπτωση σε μικρό σπιτάκι, όπως και σε περιουσία του ενός εκατομμυρίου. ο ΕΝΦΙΑ είναι φόρος, δεν είναι τέλος, είναι ποσό μικρότερο από τις επιχορηγήσεις της κυβέρνησης προς τους Δήμους, άρα θα πρέπει να το ξεκαθαρίσει εάν θέλει να μειώσει τις επιχορηγήσεις των Δήμων που παίρνουν μεγαλύτερο ποσό από τα 2 δισ.», ανέφερε η Κατερίνα Παπανάτσιου, εκτιμώντας ότι έτσι «θα αναγκαστούν οι Δήμοι να αυξήσουν τις εισφορές για να έχουν το ποσό που πρέπει για την κατανομή των 2 δισ.».

Σχετικά με τις 120 δόσεις για μισθωτούς συνταξιούχους, η υφυπουργός υπενθύμισε ότι έχουν από φέτος τις 12 δόσεις. «Θα χρειαστεί να δώσουμε κάποια βοήθεια, αλλά οι συγκεκριμένες οφειλές του 2018 πρέπει να έχουν εξοφληθεί», διευκρίνισε.

«Οι αντικειμενικές αξίες εναρμονίστηκαν με τις εμπορικές και διαπιστώθηκαν στρεβλώσεις. Για να σταθεροποιηθούν η αγορά και οι τιμές, θα κάνουμε την εναρμόνιση που θα ολοκληρωθεί στα επόμενα δύο χρόνια, αλλά θα είναι άμεση στις περιοχές που υπάρχουν προβλήματα», κατέληξε η κ. Παπανάτσιου.

1
σχόλιο
 1. avatar ΑΛΕΞΗΣ

  Ο ΕΝΦΙΑ, σε οποιοδήποτε ύψος περιουσίας, είναι ο πιο άδικος φόρος διότι ένα οποιοδήποτε ακίνητο για να αποκτηθεί έχει πληρώσει ήδη 3 φόρους ή και 4 αν είναι για εκμετάλλευση:
  1. Πάνω στο εισόδημα που χρειάστηκε να αποκτήσει κάποιος, για να μπορεί να αγοράσει το ακίνητο
  2. Φόρος μεταβίβασης ή κληρονομιάς
  3. ΦΠΑ
  4. Φόρος πάνω στο εισόδημα που αποδίδει (π.χ αν ενοικιάζεται)
  Και σαν να μην φτάνανε αυτοί οι φόροι έρχονται οι κυβερνήσεις πανευρωπαϊκά και με την συνένοχη σιωπή των μέσων ενημέρωσης περνάνε την ιδέα ότι ο φόρος πάνω στην ακίνητη περιουσία είναι λογικός και δίκαιος. Αύριο με το ίδιο σύστημα θα φορολογήσουν και τον αέρα που αναπνέουμε.

Παρακαλούμε περιμένετε ...