Σκληρό μπρα ντε φερ ΗΠΑ – Κίνας για το εμπόριο

Σκληρό μπρα ντε φερ ΗΠΑ – Κίνας για το εμπόριο

Νέους δασμούς ανακοίνωσε σήμερα και η Κίνα

Δεν έχει τέλος ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας. Μετά τους νέους δασμούς που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Τραμπ σε κινεζικά προϊόντα, ήρθε η απάντηση της Κίνας, η οποία, όπως έχει ήδη ανακοινώσει, θα προχωρά σε αντίστοιχα αντίποινα κάθε φορά που οι ΗΠΑ επιβάλλουν δασμούς. Σήμερα, λοιπόν, η Κίνα ανακοίνωσε νέους δασμούς σε εισαγόμενα αμερικανικά προϊόντα συνολικού ύψους 60 δισ. δολαρίων.

Συγκεκριμένα, από την Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου, το Πεκίνο θα επιβάλει δασμούς ύψους 5-10% σε συνολικά 5.200 προϊόντα που εισάγονται από τις ΗΠΑ, όπως  διευκρίνισε το υπουργείο Οικονομικών. Το μέτρο αυτό έχει σκοπό «να υπερασπιστεί τις ελεύθερες συναλλαγές και τις πολυμερείς ανταλλαγές και να προστατεύσει τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματα» της Κίνας, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Της κίνησης της Κίνας είχε προηγηθεί η ανακοίνωση από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για επιπρόσθετους δασμούς 10% σε κινεζικά εισαγόμενα προϊόντα. Από την 1η Ιανουαρίου 2019 οι δασμοί αυτοί θα αυξηθούν στο 25%.

«Αν οι ΗΠΑ επιμείνουν να αυξήσουν ακόμη περισσότερο το ύψος των τελωνειακών δασμών, η Κίνα θα απαντήσει αναλόγως» προειδοποίησε το Πεκίνο.

Λίγο νωρίτερα ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας άφησε να εννοηθεί ότι το Πεκίνο μπορεί να μην επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης στο πρόβλημα: αυτή η νέα ομοβροντία μέτρων «εντείνει την αβεβαιότητα», είπε ο Γκενγκ Σουάνγκ, τονίζοντας ότι οι συνομιλίες θα πρέπει να διεξάγονται «στη βάση της ισότητας και της καλής πίστης». «Όμως αυτό που μόλις ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ δεν μαρτυρά καμία ειλικρίνεια, καμία καλοπιστία», συνέχισε, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτους τους νέους δασμούς.

Να σημειωθεί πως ο Ντόναλντ Τραμπ ζητά από το Πεκίνο να μειώσει το αβυσσαλέο εμπορικό έλλειμμα με τις ΗΠΑ ανοίγοντας την αγορά του στα αμερικανικά προϊόντα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.