Οι συζητήσεις της Φωτίου με τους δανειστές για τα οικογενειακά επιδόματα

Οι συζητήσεις της Φωτίου με τους δανειστές για τα οικογενειακά επιδόματα

«Το παλέψαμε λυσσαλέα»

Για τα οικογενειακά επιδόματα μίλησε η Θεανώ Φωτίου και για τις συνομιλίες που έχουν γίνει με τους δανειστές γιαυτά.

«Μας έλεγαν οι δανειστές θα ενοποιήσετε τα επιδόματα και θα τα δίνετε πιο ακριβά για το κάθε παιδί, όσο πιο φτωχό είναι το παιδί. Τα άλλα δεν μας ενδιαφέρουν. Αυτό σήμαινε ότι θα πετούσαμε 200.000 οικογένειες έξω από τα οικογενειακά επιδόματα. Το παλέψαμε λυσσαλέα. Πέρυσι, κλείσαμε τη συμφωνία για να δώσουμε αντί για 650 εκατομμύρια , 910 εκατομμύρια. Τα οικογενειακά επιδόματα έγιναν ελκυστικά. Φέτος, αντί να πάρουν 800 χιλιάδες οικογένειες θα πάρουν 900 χιλιάδες οικογένειες», δήλωσε στον Realfm 97, 8 η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Στη συνέχεια η κ. Φωτίου εκτίμησε ότι «το μοντέλο του Νότου που λέει ο Μητσοτάκης και ο ΣΕΒ είναι λάθος. Έχουμε όλες τις μελέτες των χωρών του Βορρά που λένε ότι κάθε ευρώ που δίνω στην πρόνοια είναι αναπτυξιακή δαπάνη . Όταν δίνω σχολικά γεύματα, ανοίγω θέσεις εργασίας. Εμείς επενδύουμε στην πρόνοια ως ανάπτυξη. Όσο δίνουμε παροχές για τους φτωχούς, τότε κάνουμε ένα κράτος που δεν είναι πρόνοιας. Πόσοι δικαιούχοι θα έπαιρναν το επίδομα στέγης αν κάναμε αυτά που λέει ο Μητσοτάκης και το ΔΝΤ; 92.000. Τόσες είναι οι οικογένειες που δεν έχουν σπίτι και είναι δικαιούχοι του ΚΕΑ».

«Είναι ντροπή αυτά που λέγονται στην Ελλάδα του 2018, όταν ξέρουμε ότι έφτιαξε 3 εκατομμύρια 900 χιλιάδες συμπολίτες μας να ζουν στη φτώχεια και το μόνο ευρώ που είδαν ήταν όταν κάναμε το Νόμο για την ανθρωπιστική κρίση και το ΚΕΑ. Η φτώχεια που παραλάβαμε ήταν στο 36 % και τη ρίξαμε τα δύο πρώτα χρόνια, και μας λέει σήμερα ότι θα βρει δουλειά στους φτωχούς; Είναι ντροπή όταν παραλάβαμε την ανεργία στο 26% και την φτάσαμε στο 19,5%. Πέντε χρόνια δεν τους βρήκε δουλειά, αύξησε την ανεργία, δεν έδωσε ούτε ένα ευρώ στη φτώχεια», πρόσθεσε η κ. Φωτίου τονίζοντας ότι «πρέπει να είναι λίγο πιο προσεκτικός. Μας κατηγορεί ότι φτιάξαμε ένα κράτος επιδομάτων. Παραλάβαμε ένα κράτος επιδομάτων, καθαρά πελατειακό, 120 πηγές έδιναν τα επιδόματα χωρίς διαφάνεια. Τα μαζέψαμε όλα στον ΟΠΕΚΑ. Διασυνδέσαμε έξι βάσεις δεδομένων στο κράτος. Τα δίνουμε όλα ψηφιακά καταργώντας όλες τις πελατειακές σχέσεις».

Για τα voucher των παιδικών σταθμών, η κ. Φωτίου υποστήριξε ότι «το voucher που δίνουμε σήμερα αντιστοιχεί σε ποσά των 2350 ευρώ έως 2900 ευρώ το χρόνο. Λέει ο Μητσοτάκης ότι με 1000 ευρώ λιγότερα θα λύσει το πρόβλημα. Δεν είναι ότι δεν φτάνουν τα λεφτά. Είναι το ότι δεν υπάρχουν επαρκείς θέσεις, είναι ανισοκατανεμημένες. Ο νεοφιλελεύθερος κ. Μητσοτάκης νομίζει ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία, οικονομία θα τα αυτο-ρυθμίσει. Το 2014 αυτός ήταν κυβέρνηση όταν έδωσε 79 χιλιάδες voucher, 50% λιγότερα από ό,τι δόθηκαν πέρυσι και έμειναν 18 χιλιάδες παιδιά εκτός από τους βρεφονηπιακούς. Το 1/4 παιδιά έμεινε έξω και μας κουνάει το δάχτυλο. Να μην λέει ψέμματα στον κόσμο γιατί είναι αμαρτία για τα παιδιά».