Οξύνεται η κρίση ΗΠΑ-Κίνας: Ο Τραμπ έδωσε εντολή για νέους δασμούς

Οξύνεται η κρίση ΗΠΑ-Κίνας: Ο Τραμπ έδωσε εντολή για νέους δασμούς

Άλλαξε άρδην το σκηνικό, την ώρα που οι αγορές είχαν προεξοφλήσει αποκλιμάκωση της εμπορικής διένεξης

Εντολή στους συνεργάτες του να προχωρήσουν με την επιβολή επιπλέον δασμών σε κινεζικά προϊόντα 200 δισ. δολαρίων έδωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με πηγή σχετική με την διαδικασία, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, προσθέτοντας ωστόσο ότι το χρονοδιάγραμμα της επιβολής των δασμών δεν είναι ακόμη σαφές.

Νωρίτερα, το πρακτορείο Bloomberg είχε μεταδώσει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος προχωρεί με την επιβολή δασμών προς τα κινεζικά προϊόντα, παρά τις απόπειρες του υπουργού Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν για επανέναρξη συνομιλιών με την Κίνα με στόχο την επίλυση της εμπορικής διαμάχης. Η απόφαση Τραμπ είχε άμεσα αποτελέσματα στις αγορές, ανατρέποντας την τάση και οδηγώντας σε πτώση το χρηματιστήριο.

Να σημειωθεί ότι η απόφαση έρχεται μία εβδομάδα αφότου ο Τραμπ έκανε λόγο για πιθανότητα επιβολής δασμών και σε άλλα κινεζικά προϊόντα ύψους 200 δισ. δολαρίων και απείλησε με νέους δασμούς 267 δισ. επί κινεζικών προϊόντων.

Προς το παρόν, η κυβέρνηση Τραμπ έχει επιβάλει δασμούς 50 δισ. δολαρίων σε κινεζικά προϊόντα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες μόνο εισήγαγαν προϊόντα από την Κίνα, συνολικού ύψους 505 δισ. δολαρίων τον περασμένο χρόνο. Όμως, οι εισαγωγές του 2018 από την Κίνα μέχρι το Ιούλιο αυξήθηκαν κατά 9% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2017, σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία των ΗΠΑ.