Πώς θα σβήσει ο ΕΝΦΙΑ για τα κατεστραμμένα κτίσματα

Πώς θα σβήσει ο ΕΝΦΙΑ για τα κατεστραμμένα κτίσματα

Ποια είναι η διαδικασία και τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να προσκομίσουν στην Εφορία

Με αίτηση που θα πρέπει να  υποβάλουν στον προϊστάμενο της Εφορίας τους μπορούν να απαλλαγούν από τον ΕΝΦΙΑ οι φορολογούμενοι για τα για κτίσματα που έχουν καταστραφεί ή έχουν κριθεί κατεδαφιστέα.

Με απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων καθορίζεται η διαδικασία και τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να προσκομίσουν στην Εφορία οι φορολογούμενοι: Πιο συγκεκριμένα όπως αναφέρεται:

  • Αρμόδιο όργανο για τη χορήγηση των απαλλαγών που ορίζονται στις παραγράφους 6 και 7 του άρθρου 3 του ν. 4223/2013 είναι ο προϊστάμενος Δ.Ο.Υ. της αρχικά εκδοθείσας «δήλωσης ΕΝ.Φ.ΙΑ. πράξης προσδιορισμού φόρου» του οικείου έτους.
  • Για τη χορήγηση της απαλλαγής της παραγράφου 6 του άρθρου 3 του ν. 4223/2013 απαιτείται η υποβολή αίτησης που επέχει θέση δήλωσης, συνοδευόμενο από βεβαίωση της αρμόδιας δημόσιας αρχής ή αρχών από την οποία πρέπει να προκύπτουν η απόφαση κήρυξης της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, η διεύθυνση και το είδος του πληγέντος ακινήτου καθώς και ότι το κτίσμα έχει ολοσχερώς καταστραφεί ή ότι έχει κριθεί κατεδαφιστέο ή ότι είναι επισκευάσιμο μεν αλλά έχει υποστεί λειτουργικές ζημιές που το καθιστούν μη κατοικήσιμο.
  • Εφόσον η αίτηση γίνει αποδεκτή, εκδίδεται νέα «δήλωση ΕΝ.Φ.ΙΑ. πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου», η οποία κοινοποιείται και αναρτάται ηλεκτρονικά στο λογαριασμό του φορολογούμενου στο ΟΠΣ Περιουσιολόγιο (www.aade.gr).
  • Εφόσον η αίτηση δεν γίνει αποδεκτή, εκδίδεται πράξη απόρριψηςκαι ενημερώνεται επί αποδείξει ο φορολογούμενος.