«Ψήφο εμπιστοσύνης» στις ιταλικές μετοχές από τη Citi

«Ψήφο εμπιστοσύνης» στις ιταλικές μετοχές από τη Citi

Προβλέπει σημαντικά κέρδη για το ιταλικό χρηματιστήριο στο τέλος του έτους

Η άνοδος του λαϊκισμού στην Ιταλία δεν είναι αρκετή για να αναχαιτίσει το ανοδικό ρεύμα των ιταλικών μετοχών. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν αναλυτές της Citi, προβλέποντας πως η αγορά του Μιλάνου θα κλείσει το έτος με ισχυρά κέρδη.

Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά σε δύο προηγούμενες περιόδους αποδυνάμωσης των ιταλικών μετοχών, το 2011 και το 2014, οι αναλυτές της Citi υποστηρίζουν πως «βλέπουμε πως είναι αρκετά πιθανό ότι η ιστορία θα επαναληφθεί (στο τέταρτο τρίμηνο του 2018)».

Από τις αρχές του έτους ο γενικός δείκτης στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, FTSE MIB, έχει χάσει περίπου το 7% της αξίας του, παρά το γεγονός πως προσέλκυσε πολλούς επενδυτές τον Ιανουάριο. Προς το παρόν φαίνεται ότι κυριαρχούν οι φόβοι ότι η νέα κυβέρνηση θα αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες, όταν ήδη η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με το δημόσιο χρέος της, αναφέρει το CNBC.

Σύμφωνα με τη Citi, στις αρχές του έτους ο ιταλικός δείκτης είχε παρουσιάσει απόδοση υψηλότερη κατά 12% σε σχέση με τον πανευρωπαϊκό δείκτη, φθάνοντας σε υψηλά 10ετίας, παρά την αβεβαιότητα που επικρατούσε για το εκλογικό αποτέλεσμα του Μαρτίου. «Αργότερα η επιδείνωση της πολιτικής κατάστασης οδήγησε σε σημαντική διόρθωση που ακύρωσε όλα τα κέρδη» αναφέρει η Citi.

Προς το παρόν, πάντως, η Citi δεν έχει δώσει σαφή πρόβλεψη για τα επίπεδα όπου πρόκειται να κινηθεί ο δείκτης, αναφέρει όμως ενδεικτικά το παράδειγμα του 2016, οπότε ο δείκτης είχε χάσει 29% και στη συνέχεια κατάφερε όχι μόνο να κερδίσει το χαμένο έδαφος, αλλά να κλείσει το έτος με κέρδη 27%.

Οι αναλυτές της Citi εκτιμούν πως ο προϋπολογισμός που θα παρουσιάσει η ιταλική κυβέρνηση δεν θα προβλέπει έλλειμμα υψηλότερο του 2%. Αυτό σημαίνει, αναφέρει η Citi, πως η Ιταλία όχι μόνο θα σεβαστεί τους ευρωπαϊκούς κανόνες, αλλά θα συνεχιστεί και η μείωση του χρέους της γενικής κυβέρνησης, αν και με χαμηλότερο ρυθμό. «Παρά την πολιτική αβεβαιότητα και την πρόσφατη επιβράδυνση των εξαγωγών, τα θεμελιώδη μεγέθη παραμένουν θετικά» επισημαίνουν οι αναλυτές της Citi.

Στις επιλογές της Citi συγκαταλέγονται μετοχές εταιρειών, των οποίων το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων προέρχονται από αγορές του εξωτερικού, δεδομένου του χαμηλού ρυθμού ανάπτυξης που παρουσιάζει η ιταλική οικονομία. Στη λίστα των «αγαπημένων» μετοχών της φιγουράρουν οι τίτλοι της Prysmian, Fineco, Moncler και Ferrari. Λιγότερο «αγαπημένες» για τη Citi αναδεικνύονται οι μετοχές της Telecom Italia, ERG και Mediaset.