Επιμένει ο Ντι Μάιο για βέτο στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό

Επιμένει ο Ντι Μάιο για βέτο στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό

Παρά την αυστηρή προειδοποίηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Προϋπολογισμού

Ανεβαίνουν κι άλλο οι τόνοι στην αντιπαράθεση ΕΕ - Ιταλίας με εκατέρωθεν απειλές. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Προϋπολογισμού Γκίντερ Έτινγκερ προειδοποίησε σήμερα την Ιταλία ότι θα της ζητηθεί να καταβάλει και τόκους, αν δεν πληρώσει εγκαίρως το μερίδιο που της αντιστοιχεί στον προϋπολογισμό της ΕΕ, λόγω της διένεξής της με τις Βρυξέλλες για τη μεταναστευτική πολιτική.

«Μπορούμε μόνο να προειδοποιήσουμε τη Ρώμη να μην μπλέκει τα ζητήματα της μεταναστευτικής πολιτικής με τον προϋπολογισμό της ΕΕ», είπε ο Γερμανός πολιτικός μιλώντας στην εφημερίδα Die Welt. «Όλα τα μέλη είναι υποχρεωμένα να καταβάλουν εγκαίρως τις εισφορές τους. Οτιδήποτε άλλο θα ήταν παραβίαση της συνθήκης και θα πυροδοτούσε την καταβολή τόκων». «Αν τις προσεχείς ημέρες (οι εταίροι στην ΕΕ) θέλουν να ανακαλύψουν εκ νέου το πνεύμα αλληλεγγύης πάνω στο οποίο ιδρύθηκε η ΕΕ, ίσως μπορούμε να συζητήσουμε».

«Αν δεχθούμε κερδοσκοπική επίθεση θα είναι για πολιτικούς λόγους»

Για «υποκρισία» κατηγόρησε τον Ευρωπαίο Επίτροπο ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Λουίτζι Ντι Μάιο. «Οι δηλώσεις του χαρακτηρίζονται ακόμη περισσότερο από υποκρισία διότι δεν ακούσαμε να πούνε κάτι για την υπόθεση του πλοίου Diciotti, και τώρα παρεμβαίνουν μόνον διότι κατάλαβαν ότι δεν θα τους δώσουμε πια χρήματα».

«Η θέση μας για άσκηση βέτο στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό παραμένει ως είχε. Αν τις επόμενες ημέρες θελήσουν να ανακαλύψουν και πάλι το πνεύμα αλληλεγγύης με το οποίο ιδρύθηκε η Ένωση, τότε το ξανασυζητάμε», πρόσθεσε ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων, υπουργός Εργασίας και αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης.

Μάλιστα, όπως συμπλήρωσε, εάν η Ιταλία δεχθεί κερδοσκοπική επίθεση, δεν θα είναι για οικονομικούς, αλλά για πολιτικούς λόγους, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.