Σε ποιους κλάδους μπορεί να γίνει αύξηση μισθού από 586 σε 800 ευρώ

Σε ποιους κλάδους μπορεί να γίνει αύξηση μισθού από 586 σε 800 ευρώ

Ποια είναι τα απαραίτητα βήματα για να υλοποιηθεί αυτό που ανακοινώθηκε από τον γραμματέα του υπουργείου Εργασίας

Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι θα μπορέσουν να λάβουν αύξηση του κατώτατου μισθού από 586 ευρώ σε 800 ευρώ, σύμφωνα με όσα αποκάλυψε σήμερα ο γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης Στο Κόκκινο.

Πρόκειται για εργαζομένους με επιχειρησιακές ή άλλου τύπου συμβάσεις.

Για να υπάρξει αυτή η αύξηση του μισθού είναι απαραίτητη η επικύρωση από την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου της απόφασης του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας για επεκτασιμότητα των 27 κλαδικών και 13 ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων, αρχής γενομένης από τα ξενοδοχεία, τις τράπεζες και τα ναυτιλιακά.

Την Παρασκευή έγινε η πρώτη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας που αποφάσισε ότι θα θέσει σε διαδικασία υποχρεωτικής επέκτασης όλες αυτές τις κλαδικές συμβάσεις που είναι σε ισχύ, από τις 21 Αυγούστου και ξεκινάει η τεχνική επεξεργασία.

Πρώτη ομάδα συμβάσεων που θα πάει σε διαδικασία επέκτασης είναι αυτή που αφορά τα ξενοδοχεία.

Δεύτερη είναι οι τράπεζες, η κλαδική σύμβαση των τραπεζοϋπαλλήλων.

Η ιδιομορφία  είναι ότι δεν υπάρχει ενιαία εργοδοτική οργάνωση και η κλαδική είναι υπογεγραμμένη με τις τράπεζες. Κατά συνέπεια, ο νόμος τεκμηριώνει το 70% περίπου της συμμετοχής εργαζόμενων στην κλαδική, που πλέον θα ισχύει για όλους.

Υπάρχουν τέσσερις συμβάσεις κλαδικού χαρακτήρα για ναυτιλιακές, διοικητικές και άλλες υπηρεσίες (όχι ναυτικοί), που αφορούν περίπου το 85% του κλάδου. Σε αυτές τις περιπτώσεις έχουν ζητηθεί τα στοιχεία από τις ναυτιλιακές, αναμένονται ως αύριο, οπότε η επέκταση σε αυτή την περίπτωση αναμένεται να ανακοινωθεί την Παρασκευή.

«Υπάρχουν επίσης σε ισχύ πολύ σημαντικές κλαδικές συμβάσεις, στον καπνό, τα πετρέλαια, τα τσιμέντα. Αυτές είναι σε δεύτερο επίπεδο και, σε συνεργασία με τον ΣΕΒ θα προχωρήσουμε άμεσα στην τεχνική επεξεργασία», ανέφερε ο κ. Νεφελούδης.

Στόχος είναι «να τελειώσουμε πολύ γρήγορα όλο το πακέτο των 27 κλαδικών, να προχωρήσουμε άμεσα, μέσα στον Σεπτέμβριο, ώστε στη συνέχεια να αναλάβει το ΣΕΠΕ τον έλεγχο της εφαρμογής τους» είπε ο κ. Νεφελούδης. Ο κ. Νεφελουδης υπογράμμισε ότι σήμερα «σε ένα κλάδο, μπορεί να εκπροσωπείται στην κλαδική το 50%-60% των εργαζόμενων, όλοι οι υπόλοιποι είναι απροστάτευτοι πλήρως, από επιχειρησιακές συμβάσεις με ενώσεις προσώπων και άλλα μορφώματα που εφευρέθηκαν την περίοδο των μνημονίων επί ΝΔ-ΠΑΣΟΚ».

«Αυτοί είναι στα 586 ευρώ, ενώ οι κλαδικές είναι πάνω από 800 ευρώ. Πλέον, σε δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους, την επόμενη της απόφασης του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας και την επικύρωση από την υπουργό Εργασίας, είναι υποχρεωμένοι εργοδότες με αυτού του τύπου τις επιχειρησιακές συμβάσεις να προβούν σε αυξήσεις σε αυτούς τους δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους», όπως τόνισε.

Η κρίσιμη συνεδρίαση που θα ορίσει τον οδικό χάρτη

Την Παρασκευή έγινε πρώτη συνεδρίαση, του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας και σύμφωνα με πληροφορίες αποφασίστηκε να ξεκινήσει άμεσα η προβλεπόμενη διαδικασία. Στην επόμενη συνεδρίαση, η οποία έχει οριστεί για την άλλη Παρασκευή, 31 Αυγούστου, αναμένεται να οριστεί ο οδικός χάρτης και οι κλάδοι των οποίων όσο γίνεται πιο σύντομα θα κληθούν οι εργοδοτικοί φορείς να εφαρμόσουν τη ΣΣΕ.

Σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο, προϋπόθεση για την επέκταση και την κήρυξη ως γενικώς υποχρεωτικής, για το σύνολο των εργαζομένων ενός κλάδου, της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, θα πρέπει να έχει υπογραφεί από εργοδοτική συνδικαλιστική οργάνωση και να δεσμεύει εργοδότες που απασχολούν τουλάχιστον το 51% των εργαζομένων του κλάδου.

Οι συμβάσεις που μπορεί άμεσα να επεκταθούν είναι αυτές που έχουν υπογραφεί στους κλάδους των τραπεζών, των τουριστικών γραφείων και των ναυτιλιακών πρακτόρων. Αντίστοιχα γρήγορα μπορούν να «τρέξουν» οι συμβάσεις στους κλάδους των ξενοδοχείων, της καπνοβιομηχανίας και των πετρελαιοειδών.

Πρόκειται για μια διαδικασία που «μεταφράζεται» σε αύξηση στις αποδοχές των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και αφορά όσους εργάζονται σε επιχειρήσεις που έως τώρα δεν δεσμεύοντας από κάποια κλαδική σύμβαση και έδιναν μισθούς σύμφωνα με επιχειρησιακές ή ατομικές συμβάσεις εργασίας.