Ενισχύεται η τιμή του πετρελαίου λόγω Ιράν

Ενισχύεται η τιμή του πετρελαίου λόγω Ιράν

Η τιμή του αργού πετρελαίου τύπου Brent αυξάνεται κατά 49 σεντς, στα 72,70 δολάρια ανά βαρέλι

Οι αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν δίνουν ώθηση σήμερα στην αγορά του μαύρου χρυσού, αν και οι επενδυτές δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τα επίπεδα όπου θα διαμορφωθεί μελλοντικά η ζήτηση εάν συνεχιστεί ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας.

Η τιμή του αργού πετρελαίου τύπου Brent αυξάνεται κατά 49 σεντς, στα 72,70 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ η τιμή του αμερικανικού ελαφρού για συμβόλαια Οκτωβρίου ενισχύεται κατά 43 σεντς, στα 65,85 δολάρια ανά βαρέλι.

Σύμφωνα με αναλυτές της Commerzbank που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, οι τιμές βρίσκουν στήριξη στο ενδεχόμενο μείωσης των προμηθειών στην αγορά από το Ιράν.

Προς το παρόν, πάντως, ο ακριβής αντίκτυπος από τις κυρώσεις στο Ιράν παραμένει άγνωστος. Μολονότι οι περισσότερες ευρωπαϊκές εταιρείες ενδέχεται να συμμορφωθούν με τη «γραμμή» της Ουάσινγκτον, η Κίνα έχει δηλώσει πως θα συνεχίσει να αγοράζει ιρανικό πετρέλαιο. Γι' αυτό και οι αναλυτές δεν μπορούν να καταλήξουν ακόμη σε ασφαλή συμπεράσματα. Στο μόνο που συμφωνούν είναι πως ενδεχόμενη κλιμάκωση της εμπορικής διένεξης ΗΠΑ-Κίνας θα περιορίσει σημαντικά τη ζήτηση για το μαύρο χρυσό.