Υποχωρεί ξανά η τουρκική λίρα, στο σίριαλ του Αμερικανού πάστορα

Υποχωρεί ξανά η τουρκική λίρα, στο σίριαλ του Αμερικανού πάστορα

Ο Ερντογάν υποσχέθηκε ότι οι Τούρκοι δεν θα γονατίσουν από την κρίση

H τουρκική λίρα υποχωρεί έναντι του δολαρίου σήμερα, εν μέσω χαμηλών συναλλαγών λόγω αργίας, καθώς ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, απέκλεισε να δεχθεί οποιαδήποτε απαίτηση της Τουρκίας για την απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα.

Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος υποχώρησε στις 6,16 λίρες ανά δολάριο στις 10.07 (ώρα Ελλάδας) από 6,0865 χθες, όταν άρχισε η εβδομαδιαία αργία των τουρκικών αγορών για τη μουσουλμανική γιορτή 'Αιντ αλ- 'Αντχα. Πριν λίγο, η ισοτιμία διαμορφωνόταν στις 6,1222 λίρες ανά δολάριο.

Σε συνέντευξη που έδωσε τη Δευτέρα στο Reuters, ο Τραμπ δήλωσε ότι δεν ανησυχεί μήπως η σκληρή στάση του μπορεί να πλήξει τελικά τις οικονομίες της Ευρώπης και των αναδυόμενων αγορών.

Ο Τραμπ είπε ότι θεωρούσε πως ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα απελευθέρωνε τον πάστορα 'Αντριου Μπράνσον, ο οποίος αρνείται τις τουρκικές κατηγορίες για συμμετοχή του στη συνωμοσία κατά του Ερντογάν πριν από δύο χρόνια. «Θεωρώ ότι κάνουν ένα τρομερό λάθος. Δεν θα υπάρξουν παραχωρήσεις», πρόσθεσε.

Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος που είναι σε συμμαχία με το κόμμα ΑΚ του Ερντογάν, δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Δεν έχουμε καμία δουλειά με αυτούς που αγαπούν τον Μπράνσον πιο πολύ από εμάς».

Η Τουρκία έχει ζητήσει από τις ΗΠΑ την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν, του Τούρκου κληρικού που ζει στις ΗΠΑ, για τον οποίο η 'Αγκυρα λέει ότι ενορχήστρωσε τη συνωμοσία για το πραξικόπημα, αλλά η Ουάσιγκτον δεν το δέχθηκε. Χθες, ο Ερντογάν υποσχέθηκε ότι οι Τούρκοι δεν θα γονατίσουν από την κρίση που έχει πλήξει τη λίρα όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.