Ποιοι θα πληρώσουν αυξημένο φόρο στα νέα ραβασάκια του ΕΝΦΙΑ

Ποιοι θα πληρώσουν αυξημένο φόρο στα νέα ραβασάκια του ΕΝΦΙΑ

Οι «χαμένοι» με βάση τις νέες αντικειμενικές

Μέχρι τις 31 Αυγούστου θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ 2018 που - όπως ανακοίνωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων - θα υπολογιστούν με βάση τις νέες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων.

Απο μία πρώτη εικόνα σχετικά με τις μεταβολές στον φόρο προκύπτει οτι μειωμένο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ θα έχουν φέτος 1,470 εκατομμύρια φορολογούμενοι ( ή το 23%) ενώ αμετάβλητος θα παραμείνει ο φόρος για σχεδόν 4 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων ( το 62%).

Αύξηση φόρου έως 50 ευρώ θα προκύπτει για το 12% των φορολογούμενων από 50 έως 200 ευρώ για το 2,3% και άνω των 200 ευρώ για το 0,7%.

Ο ΕΝΦΙΑ πρέπει να πληρωθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις από τον Σεπτέμβριο έως και τον Ιανουάριο ενώ -  όσοι αμελήσουν να πληρώσουν εμπρόθεσμα τόσο τον ΕΝΦΙΑ όσο και την δόση του φόρου εισοδήματος που έχει προκύψει από τις φορολογικές δηλώσεις του 2018 - απειλούνται με προσαυξήσεις ήδη από την πρώτη μέρα καθυστέρησης.

Τα «φουσκωμένα» ραβασάκια με βάση τις νέες αντικειμενικές

Οι νέες αντικειμενικές αξίες με βάση τις οποίες θα υπολογιστεί ο φετινός ΕΝΦΙΑ αναμένεται να πλήξουν χιλιάδες φορολογούμενους με μεσαία ακίνητη περιουσία.

Η ακτινογραφία των νέων αντικειμενικών αξιών αποκαλύπτει ότι σε πολλά «μεσαία» προάστια του λεκανοπεδίου όπου οι τιμές ζώνης κινούνται μεταξύ 1.100 έως 2.500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, οι αντικειμενικές έκαναν άλμα κατά 200, 300 και 550 ευρώ το τετραγωνικό. Αυξήσεις, που θα ανεβάσουν σημαντικά το ποσό του ΕΝΦΙΑ.

Φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους μόνο ένα διαμέρισμα σε περιοχές όπως στον Αγ. Δημήτριο, τα Βριλήσσια, το Μαρούσι, την Καλλιθέα, τη Γλυφάδα, την Νέα Ερυθραία, το Παλαιό Φάληρο, το Ελληνικό ή ακόμη και στο Περιστέρι ή την Κερατέα θα κληθούν να πληρώσουν το μάρμαρο των αλλαγών στις αντικειμενικές αξίες.

Υπολογίζοντας το φόρο ανά τετραγωνικό μέτρο με βάση τις νέες αξίες προκύπτουν αυξήσεις που φθάνουν στα 1,9 ακόμη και στα 3,2 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο διαμερίσματος. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μόνο για ένα διαμέρισμα επιφάνειας 100 τμ, θα προκύψει έξτρα φόρος 190 ή 320 ευρώ. Και βέβαια αυτή η επιβάρυνση αφορά ένα μόνο ακίνητο.

Στην περίπτωση που ο φορολογούμενος έχει στην κατοχή του και άλλα περιουσιακά στοιχεία ή αν πιάνεται στον συμπληρωματικό φόρο ο οποίος θα ανέβει ακόμη περισσότερο λόγω αύξησης της συνολικής αξίας της ακίνητης περιουσίας τότε το φετινό ραβασάκι του ΕΝΦΙΑ θα είναι καυτό. Ούτε όμως η αύξηση κατά 50.000 ευρώ του αφορολόγητου ορίου στο συμπληρωματικό φόρο ο οποίος από τις 200.000 ευρώ διαμορφώθηκε στις 250.000 ευρώ θα γλυκάνει τους περίπου 600.000 φορολογούμενους που πιάνονται στην παγίδα του αφού θα γλιτώσουν μόνο 50 ευρώ (50.000 x 0,1%=50).

«Η Αθήνα και οι μεγαλύτερες πόλεις για ακόμη μια φορά θα πληρώσουν το "μάρμαρο"»

«Η Αθήνα και οι μεγαλύτερες πόλεις για ακόμη μια φορά θα πληρώσουν το "μάρμαρο" των νέων αντικειμενικών και του ΕΝΦΙΑ, ενώ η επαρχία, παραμένει η μεγάλη αγαπημένη του φορολογικού μας συστήματος», αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΠΟΜΙΔΑ.

Σε ό,τι αφορά στις νέες αντικειμενικές αξίες, όπως υποστηρίζει η ΠΟΜΙΔΑ, «αυτές παραμένουν βασικά ένα χειραγωγούμενο "πολιτικό μέγεθος", αφού δεν υπάρχουν "εμπορικές" τιμές σε μια ανύπαρκτη κτηματαγορά».

«Έγιναν μεγάλες ή μικρές αυξήσεις σε πάμπολλες -κυρίως μεσαίες- ζώνες της Αθήνας και του Λεκανοπεδίου, ελάχιστες μειώσεις, αλλά ιδίως τραγικές παραλείψεις αναγκαίων παρεμβάσεων στο σύστημα, ώστε να συμβαδίζει με τη σημερινή σκληρή πραγματικότητα δεδομένου ότι: δεν μειώθηκαν κατά 50% οι συντελεστές εμπορικότητας των επαγγελματικών ακινήτων. Επίσης δεν αναπροσαρμόστηκαν οι συντελεστές παλαιότητας των απαξιωμένων παλαιών ακινήτων, την στιγμή που ειδικά στον ΕΝΦΙΑ ισχύει αυξητικός συντελεστής ... "νεότητας" που επαυξάνει τη φορολογική επιβάρυνση όλων των νεώτερων κτισμάτων ακόμη και κατά 25%»

Σε ό,τι αφορά στις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, η ΠΟΜΙΔΑ αναφέρει ότι «θα τρίβουν τα μάτια τους όταν δουν τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ 2018, εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι, ιδιαίτερα της Αττικής. Με όλες αυτές τις αυξήσεις στις τιμές ζώνης, είναι αδύνατο να αληθεύουν στην πράξη τα στοιχεία για δήθεν μικρό αριθμό ιδιοκτητών που θα δουν αυξήσεις, ενώ η -καθαρά επικοινωνιακού χαρακτήρα- αύξηση του αφορολόγητου ορίου του συμπληρωματικού φόρου από τις 200.000 στις 250.000 θα "ωφελήσει" τους περίπου 600.000 φορολογούμενους που κάθε χρόνο ματώνουν για να πληρώσουν τον συμπληρωματικό φόρο κατά (50.000 x 0,1%=) 50 ευρώ».