To «πάγωμα» των F-35 και το σύνθετο πρόβλημα του τουρκικού χρέους (και για την Ελλάδα)

To «πάγωμα» των F-35 και το σύνθετο πρόβλημα του τουρκικού χρέους (και για την Ελλάδα)

Η Άγκυρα προ των πυλών του ΔΝΤ και πώς το τουρκικό χρέος μπορεί να «σκάσει» παρασύροντας πολλές χώρες σε ένα τρελό οικονομικό σπιράλ

Με απόφαση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, πάγωσε, μέχρι νεοτέρας, την παράδοση των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία. Η «Πράξη Εξουσιοδότησης Εθνικής Άμυνας Τζον Μακέιν», η οποία είχε περάσει την περασμένη εβδομάδα από το Κογκρέσο και πλέον έχει την υπογραφή Τραμπ, προβλέπει μεταξύ άλλων την αναστολή της παράδοσης των μαχητικών στην Άγκυρα.

Η απόφαση αυτή του Αμερικανού προέδρου αποτελεί το νέο «επεισόδιο» στη διελκυστίνδα μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας, που πυροδοτήθηκε από την φυλάκιση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, από τις τουρκικές αρχές.

Έκτοτε οι σχέσεις των άλλοτε στενών εταίρων έχουν χτυπήσει κόκκινο.

Σύμφωνα με άρθρο των Financial Times, αναλυτές εκτιμούν ότι επειδή  η Τουρκία έχει ανάγκη προσέλκυσης ξένων κεφαλαίων που αγγίζουν τα 200 δισ. το χρόνο, ο Ερντογάν θα υποχωρήσει – τελικά - στο αίτημα του Ντόναλντ Τραμπ για απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα.

Μια άλλη επιλογή θα ήταν ωστόσο ο τούρκος πρόεδρος να στραφεί προς άλλες χώρες όπως η Ρωσία, το Κατάρ ή η Κίνα ζητώντας βοήθεια και έτσι να χαλαρώσει ακόμη περισσότερο τους όποιους δεσμούς με τις ΗΠΑ, σημειώνουν οι FT, κάνοντας αναφορά και στο πρόσφατο άρθρο του Ταγίπ Ερντογάν στους New York Times, στο οποίο προειδοποιούσε ότι «η Τουρκία έχει εναλλακτικές».

Χθες, πάντως, ο Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι μαχαιρώνουν πισώπλατα τη χώρα του μετά την αύξηση των δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Τουρκία.

Το ΔΝΤ και το σύνθετο πρόβλημα του τουρκικού χρέους (και για την Ελλάδα)

Τις τελευταίες ημέρες πληθαίνουν οι αναφορές που θέλουν την Άγκυρα να χτυπά την πόρτα του ΔΝΤ. Μόνο ένα δάνειο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα μπορούσε να βοηθήσει την Τουρκία, κρίνει ο επικεφαλής του DIW Μαρσέλ Φράτσερ.

Ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) πιστεύει ότι η παρέμβαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) είναι απαραίτητη στην κρίση του νομίσματος της Τουρκίας. «Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι η τελευταία άγκυρα για την Άγκυρα», δήλωσε ο Φράτσερ στην εφημερίδα Passauer Neue Presse, λέγοντας πως πρόκειται για έκτακτη ανάγκη που δεν αφήνει στην Τουρκία άλλη επιλογή.

Η τουρκική λίρα, μετά το σφυροκόπημα των τελευταίων ημερών, καταγράφει απώλειες 45% από τις αρχές του έτους, παρά τις παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας, που όπως προειδοποιούν ειδικοί πρέπει να αψηφήσει τον Ερντογάν.

Η καταιγίδα, ωστόσο, δεν σαρώνει μόνο την τουρκική οικονομία και τα νομίσματα, αλλά δοκιμάζει και τις αγορές μετοχών. Στην Ευρώπη τα χρηματιστήρια έδειξαν και χθες κόκκινο.

Με μεγάλη πτώση έκλεισε χθες και το χρηματιστήριο Αθηνών λόγω των εξελίξεων στην Τουρκία. Είναι προφανές ότι εξελίξεις στην Τουρκία επηρεάζουν με περισσότερους τρόπους τις ελληνικές στοχεύσεις και κινήσεις. Το πρώτο σημείο αφορά τη ματαίωση των σχεδίων για την «καλοκαιρινή» έξοδο στις αγορές. Η γενικότερα αναταραχή που προκαλεί και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια η κατρακύλα της τουρκικής λίρας δεν άφησε στην Αθήνα και πολλά περιθώρια, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την έκθεση ευρωπαϊκών τραπεζών στην τουρκική οικονομία.

Οι αγορές το έχουν ξαναζήσει. Μία υπερχρεωμένη χώρα βλέπει το νόμισμά της να καταρρέει και ξαφνικά ξεσπούν συζητήσεις για διάχυση της κρίσης και επικρατεί αναταραχή διεθνώς. Στην περίπτωση της Τουρκίας, ωστόσο, τα πράγματα είναι ελαφρώς διαφορετικά, σχολιάζει το CNBC σε ανάλυσή του. Και τούτο γιατί η κρίση χρέους της χώρας είναι εν πολλοίς κρίση εταιρικού χρέους, γεγονός που καθιστά πιο περίπλοκους τους μηχανισμούς διάσωσης και εντείνει τους φόβους για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα.

Όπως αναφέρει η Κέιτι Νίξιον, επικεφαλής επενδύσεων της Northern Trust: «Ο φόβος είναι ουσιαστικά πως όσα συμβαίνουν στην Τουρκία, δεν θα μείνουν στην Τουρκία». Όπως σημειώνει αναδυόμενες οικονομίες με αδύναμα νομίσματα έχουν ήδη βρεθεί στο στόχαστρο.

Όπως επισημαίνει το CNBC μέχρι στιγμής χώρες που βρέθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ιταλία ή η Αργεντινή, η Μαλαισία και το Πακιστάν, είχαν περιορισμένο μόνο αντίκτυπο εκτός των συνόρων τους.