Το Γραφείο Προϋπολογισμού βάζει φρένο στην κυβέρνηση για τις παροχές

Το Γραφείο Προϋπολογισμού βάζει φρένο στην κυβέρνηση για τις παροχές

Συστήνει προσοχή στις κινήσεις στις αγορές αφού η Ελλάδα είναι χρηματοδοτικά καλυμμένη

Φρένο στα όποια σχέδια έχει η κυβέρνηση για εξαγγελία παροχών στη ΔΕΘ βάζει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής.

Όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση, ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ φέτος είναι επιτεύξιμος με βάση τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου, αλλά οι επιδόσεις προς το παρόν δεν είναι τέτοιες που να διασφαλίζουν την διανομή μερίσματος (όπως συνέβη τα προηγούμενα χρόνια).

Σήμα προειδοποιητικό «χτυπά» και για τις πρώτες κινήσεις της Αθήνας στις αγορές μετά την 21η Αυγούστου. Όπως αναφέρει ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού οι όποιες κινήσεις να είναι προσεκτικές καθώς όπως ανέφερε δεν υπάρχει λόγος βιασύνης αφού άλλωστε η Ελλάδα είναι χρηματοδοτικά καλυμμένη.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το θέμα των συντάξεων ο κ. Κουτεντάκης ανέφερε ότι δημοσιονομικά δεν είναι απαραίτητη η μείωσή τους αν και σε πολιτικό επίπεδο υπάρχει η σχετική συμφωνία με τους δανειστές.

Ο Συντονιστής του Γραφείου, Φραγκίσκος Κουτεντάκης κατά την χθεσινή παρουσίαση της έκθεσης έδωσε στοιχεία για μία περίπου σταθερή υπέρβαση κατά 600 εκατ ευρώ το 1ο εξάμηνο (σε σχέση με τις περσινές επιδόσεις) η οποία, αν δεν ενισχυθεί, το δεύτερο εξάμηνο, αποτελεί μόνο ένα περιθώριο ασφαλείας.

Το γραφείο αναφέρει ότι υπάρχουν δύο σενάρια για το μέλλον:

  • Στο θετικό σενάριο θα υπάρξει περαιτέρω αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών τίτλων και σταδιακή μείωση της διαφοράς από τις αποδόσεις παρόμοιων χωρών της Ευρωζώνης.
  • Στο αρνητικό σενάριο οι αγορές θα διατηρήσουν της επιφυλακτικότητά τους απέναντι στην Ελλάδα με αποτέλεσμα οι αποδόσεις να παραμείνουν λίγο-πολύ σταθερές στα σημερινά επίπεδα ή στην χειρότερη περίπτωση να αυξηθούν.