Στην αντεπίθεση η Κίνα – Επιβάλλει δασμούς 16 δισ. σε αμερικανικά προϊόντα

Στην αντεπίθεση η Κίνα – Επιβάλλει δασμούς 16 δισ. σε αμερικανικά προϊόντα

Κλιμακώνεται η εμπορική διένεξη ΗΠΑ - Κίνας

Κλιμακώνεται ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας. Σήμερα, το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι προχωρά στην επιβολή δασμών 25% σε αμερικανικά προϊόντα, συνολικού ύψους 16 δισ. δολαρίων, σε μία κίνηση που είχε ήδη προαναγγελθεί από την προηγούμενη εβδομάδα. Οι δασμοί αφορούν, μεταξύ άλλων, εισαγωγές αργού πετρελαίου, αυτοκινήτων, άνθρακα, βαζελίνης και πλαστικών προϊόντων.

Η απόφαση της Κίνας για επιβολή νέων δασμών έρχεται ως απάντηση στην ανακοίνωση της αμερικανικής κυβέρνησης για επιβολή επιπρόσθετων δασμών σε κινεζικά προϊόντα με ισχύ από τις 23 Αυγούστου και συνολικής αξίας 16 δισ. δολαρίων.

Με την τελευταία λίστα που δόθηκε στη δημοσιότητα από τις ΗΠΑ, η αξία των κινεζικών προϊόντων που υποβάλλονται σε δασμούς 25% ανεβαίνει σε συνολικά 50 δισ. δολάρια. Να σημειωθεί ότι τον προηγούμενο μήνα, τέθηκαν σε ισχύ αμερικανικοί δασμοί σε κινεζικά προϊόντα, συνολικού τιμήματος 34 δις. δολαρίων.

Αντιπαράθεση και για το Ιράν

Παράλληλα, η Κίνα γνωστοποίησε την πρόθεσή της να αγνοήσει τις απειλές των Ηνωμένων Πολιτειών και να συνεχίσει τις οικονομικές συναλλαγές με το Ιράν. Χθες, τέθηκαν σε ισχύ οι αμερικανικές κυρώσεις εναντίον του Ιράν με τον πρόεδρο Τραμπ να απειλεί ότι οι χώρες που θα έχουν οποιαδήποτε οικονομική συναλλαγή με την Τεχεράνη δεν θα μπορούν να συνεργαστούν πλέον με τις ΗΠΑ.

«Η οικονομική συνεργασία της Κίνας με το Ιράν είναι ανοιχτή και διαφανής, λογική και δίκαιη και σύμφωνη με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αναφέρεται σε ανακοίνωση της κινεζικής κυβέρνησης κι επισημαίνεται πως «τα νόμιμα δικαιώματα της Κίνας θα προστατευθούν».

Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το Reuters, η Κίνα εισάγει ετησίως αργό πετρέλαιο από το Ιράν, συνολικού ύψους περίπου 15 δις. δολαρίων.