Συνεχίζεται το σκληρό μπρα ντε φερ ΗΠΑ – Κίνας

Συνεχίζεται το σκληρό μπρα ντε φερ ΗΠΑ – Κίνας

Μετά τις απειλές, ο Λευκός Οίκος αναδιπλώνεται κι εκφράζει την επιθυμία να συνεχιστούν οι συνομιλίες με την Κίνα

Απειλές, αντίποινα, αλλά και αναδιπλώσεις. Η σκληρή στάση της Κίνας που δεν φαίνεται διατεθειμένη να καταθέσει εύκολα τα «όπλα» οδήγησε τελικά στην αναδίπλωση της Ουάσινγκτον αργά το βράδυ της Παρασκευής με τον Λευκό Οίκο να δηλώνει έτοιμος να συνεχίσει τις συνομιλίες με την Κίνα για επίλυση της εμπορικής διένεξης.

Δεν είχαν περάσει ούτε δύο 24ωρα από τις απειλές Τραμπ για αύξηση των δασμών στα κινεζικά εισαγόμενα προϊόντα και η Κίνα έδωσε τη δική της απάντηση, δηλώνοντας έτοιμη να προχωρήσει σε αντίποινα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και να επιβάλει δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα, συνολικής αξίας 60 δισ. δολαρίων. Μία κίνηση που, αν και αρχικά δεν είχε κανένα αποτέλεσμα, καθώς ο Λευκός Οίκος συνέχισε να επιτίθεται στην Κίνα για αθέμιτες πρακτικές στο εμπόριο, στη συνέχεια, ωστόσο, φαίνεται ότι το ξανασκέφτηκε κι αποφάσισε να χαμηλώσει τους τόνους.

Τα κινεζικά αντίποινα

Όπως είχε ανακοινώσει στην ιστοσελίδα του το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου, οι νέοι δασμοί θα είναι της τάξεως του 5% έως 25%. Ήδη, δε, έχουν καταρτιστεί τέσσερις λίστες προϊόντων με διαφορετικούς δασμούς έκαστη. Οι περισσότεροι δασμοί θα αφορούν κυρίως αγροτικά προϊόντα, διάφορα είδη μετάλλων και χημικά.

«Η ημερομηνία επιβολής των δασμών θα εξαρτηθεί από τις κινήσεις των ΗΠΑ. Η Κίνα διατηρεί το δικαίωμα να συνεχίζει να προχωρά σε αντίποινα» αναφερόταν στην ανακοίνωση που εκδόθηκε το πρωί. Το υπουργείο τόνιζε επίσης πως κάθε απειλή ή εκβιασμός δεν καταφέρνει τίποτε άλλο από το να κλιμακώνει τις διαφορές και να βλάπτει τα συμφέροντα όλων των πλευρών.

Να σημειωθεί πως η κινεζική απάντηση έρχεται μετά τις απειλές Τραμπ, την Τετάρτη, να αυξήσει στο 25% τους δασμούς -από 10% που είναι προς το παρόν- σε εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα, συνολικής αξίας 200 δισ. δολαρίων.

ΗΠΑ: Είμαστε ανοιχτοί για συνέχιση των συζητήσεων

Αν και αρχικώς η Ουάσινγκτον κράτησε επιθετική στάση, κατηγορώντας την Κίνα για άδικες εμπορικές πρακτικές, λίγο αργότερα χαμήλωσε τους τόνους, εκφράζοντας την πρόθεση των ΗΠΑ να συνεχιστούν οι συνομιλίες με την Κίνα.

Αντί να αντεπιτίθεται η Κίνα θα πρέπει να επανεξετάσει τις άδικες πρακτικές που ακολουθεί στο εμπόριο, είχε τονίσει αρχικά η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Λάρι Κάντλοου, ο οποίος σε συνέντευξή του στο Bloomberg είχε υποστηρίξει πως η Κίνα «δεν θα πρέπει να υποεκτιμά την αποφασιστικότητα» του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να «προχωρήσει ακόμα πιο πέρα».

Στη συνέχεια, ωστόσο, η Ουάσινγκτον μέσω της εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, Λίντσεϊ Γουόλτερς, υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ είναι ανοιχτές στο ενδεχόμενο να συνεχιστούν οι συνομιλίες με την Κίνα για την επίλυση της εμπορικής διένεξης. «Είχαμε συζητήσεις σε ανώτερο επίπεδο σε πολλές περιπτώσεις τους τελευταίους μήνες και παραμένουμε ανοιχτοί για επιπλέον συζητήσεις με την Κίνα» τόνισε η κυρία Γουόλτερς.