Η Γερμανία εγκρίνει αύριο τη δόση των 15 δισ. στην Ελλάδα

Η Γερμανία εγκρίνει αύριο τη δόση των 15 δισ. στην Ελλάδα

Ψηφίζει η Επιτροπή Προϋπολογισμού της Bundestag

Αύριο Τετάρτη 1 Αυγούστου ψηφίζει το Γερμανικό Κοινοβούλιο για την έγκριση της εκταμίευσης της τελευταίας δόσης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας ύψους 15 δισ. ευρώ.

Όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel «υπάρχει η ελπίδα, ότι η Ελλάδα με το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, δεν θα χρειάζεται πλέον τη βοήθεια των Ευρωπαίων εταίρων της και για αυτό ζητείται αύριο η θετική ψήφος των Γερμανών βουλευτών σχετικά με την εκταμίευση της τελευταίας δανειακής δόσης». Συμπληρώνει ότι «η ψηφοφορία αναμένεται να εξελιχθεί χωρίς εκπλήξεις αύριο Τετάρτη, 1η Αυγούστου, στην ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Προϋπολογισμού του Γερμανικού Κοινοβουλίου, για την έγκριση της εκταμίευσης της τελευταίας δανειακής δόσης των 15 δισ. για την Ελλάδα. Η ψηφοφορία αναμένεται να εξελιχθεί χωρίς εκπλήξεις».

Σημειώνει ωστόσο, ότι «ο ειδικός επί δημοσιονομικών θεμάτων του κόμματος των Γερμανών Φιλελευθέρων (FDP) Ότο Φρίκε τάσσεται εναντίον της χορήγησης φρέσκου χρήματος προς την ελληνική κυβέρνηση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "είναι λάθος να διατεθούν στην Ελλάδα και άλλα επιπλέον χρήματα. Σε διαφορετικό πλαίσιο από ό, τι ίσχυε για τα δύο πρώτα πακέτα βοήθειας, δεν υφίσταται πλέον κίνδυνος για το σύνολο της Ευρωζώνης λόγω της Ελλάδας"».

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται, ότι η γερμανική αντιπολίτευση εμφανίζεται διχασμένη ως προς την εκταμίευση της τελευταίας δανειακής δόσης για την Ελλάδα.Το κόμμα της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) τάσσεται εναντίον της, επειδή απορρίπτει συνολικά την πολιτική διάσωσης λόγω της συνάρτησής της με τα σκληρά προαπαιτούμενα δημοσιονομικής εξοικονόμησης. Από την πλευρά των γερμανών Πρασίνων αναμένεται αντίθετα θετική ψήφος, καθώς το κόμμα θεωρεί, ότι οι απώλειες που συνεπάγεται η καθυστέρηση εξίσωσης των συντελεστών ΦΠΑ θα ισοσκελιστούν με άλλα μέτρα, όπως εξοικονόμηση από τις αμυντικές δαπάνες καταλήγει, η Tagesspiegel.

Για το ίδιο θέμα η Potsdamer Neueste Zeitung τονίζει, ότι η πλειοψηφία των βουλευτών του CDU και SPD συνηγορούν υπέρ της απελευθέρωσης της τελευταίας δόσης των 15 δισ. από το ταμείο διάσωσης του ESM. H αλλαγή στο φορολογικό σύστημα με τον ΦΠΑ στα νησιά, είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να συγκληθεί η Επιτροπή Προϋπολογισμών αύριο σε ειδική σύνοδο. Σε αντίθεση με τα πρώτα δύο πακέτα βοήθειας, η Ελλάδα δεν αποτελεί πλέον απειλή για την Ευρωζώνη ως σύνολο, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.

Παρακαλούμε περιμένετε ...