Στουρνάρας: Οι αγορές θα μας περιμένουν και θα είναι σκληρές

Στουρνάρας: Οι αγορές θα μας περιμένουν και θα είναι σκληρές

Είναι λάθος να υποθέτουμε ότι μόνον μια ελάφρυνση του χρέους θα είναι αρκετή για να εμπιστευτούν ξανά οι επενδυτές την Ελλάδα

Μετά τον Αύγουστο, η Ελλάδα πρέπει να εμείνει στις μεταρρυθμίσεις αλλιώς θα χάσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, που παραμένει εύθραυστη. Αυτό εκτιμά ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στους Financial Times.

Όπως λέει, οι αγορές «θα μας περιμένουν» για να δουν αν η Αθήνα θα τηρήσει «τη δέσμευσή της «να εφαρμόσει επιπλέον μέτρα μετά το επίσημο τέλος του προγράμματος διάσωσης».

«Μόλις είμαστε εκεί έξω μόνοι μας, οι αγορές θα έχουν μια σκληρή προσέγγιση. Θέλουν να δουν πώς θα συμπεριφερθούμε μετά τις 20 Αυγούστου» λέει.

Ο Κεντρικός Τραπεζίτης τονίζει ότι είναι λάθος να υποθέσουμε ότι μια συμφωνία ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, με την Ευρωζώνη (όπως αυτή που έγινε τον Ιούνιο), θα είναι αρκετή για να διαβεβαιώσει τους επενδυτές ότι τα ελληνικά ομόλογα είναι μια ασφαλής επένδυση.

«Οι επενδυτές θα παρακολουθούν κάθε κίνηση που κάνει η κυβέρνηση όσον αφορά στις οικονομικές πολιτικές. Αν νιώσουν ότι υποχωρούμε, θα φύγουν. Αν νιώσουν ότι τιμούμε τις δεσμεύσεις μας, θα μας δώσουν μια ευκαιρία» αναφέρει.

Ο Γιάννης Στουρνάρας επισήμανε τις θεμελιώδεις οικονομικές προκλήσεις που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η χώρα. «Χρειάζεται να είμαστε πιο φιλόδοξοι στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οι τράπεζες θα πρέπει να επιδιώξουν πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων πιο εντατικά και να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στους στρατηγικούς κακοπληρωτές», δήλωσε ο διοικητής της TτE.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ηγέτες της Ελλάδας πρέπει να διασφαλίσουν πως η χώρα δεν θα καταλήξει ποτέ ξανά σε μια τέτοια δύσκολη κατάσταση. «Κατ' ελάχιστον αναμένεται ότι το πολιτικό σύστημα έχει διδαχθεί από τα λάθη του και δεν θα τα επαναλάβει».