Αναβολή σε φορολογικές δηλώσεις και πληρωμές φόρου και εισφορών για τους πυρόπληκτους

Αναβολή σε φορολογικές δηλώσεις και πληρωμές φόρου και εισφορών για τους πυρόπληκτους

Τι προβλέπει αναλυτικά η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών και τα μέτρα του Εργασίας

Δημοσιεύτηκε η απόφαση της υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου που προβλέπει την παράταση προθεσμιών υποβολής δηλώσεων φόρου κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και μεταβίβασης ακινήτων, καταβολής παρακρατούμενων φόρων εισοδήματος, αρμοδιότητας των Δ.Ο.Υ. Παλλήνης και Δ.Ο.Υ. Ελευσίνας όπως και των φορολογουμένων που είτε υπέστησαν σωματική βλάβη οι ίδιοι ή οι σύζυγοι ή αδελφοί ή ανιόντες ή κατιόντες αυτών μέχρι και β' βαθμού, είτε απώλεσαν σύζυγο, αδελφό ή ανιόντα ή κατιόντα αυτών μέχρι και β' βαθμού, είτε υπέστησαν υλικές ζημιές στην ακίνητη περιουσία τους από τις φονικές πυρκαγιές της Αττικής.

Αναλυτικά στην απόφαση προβλέπονται τα ακόλουθα:

1. Παρατείνονται μέχρι και την 31η Οκτωβρίου 2018 οι προθεσμίες υποβολής δηλώσεων απόδοσης τελών χαρτοσήμου και άλλων φόρων, τελών και εισφορών υπέρ Δημοσίου ή τρίτων:

α) φυσικών προσώπων και των νομικών προσώπων και οντοτήτων, που έχουν την κύρια κατοικία ή κύρια εγκατάσταση (έδρα), στη χωρική αρμοδιότητα των Δ.Ο.Υ. Παλλήνης και Ελευσίνας και

β) των φορολογουμένων που είτε υπέστησαν σωματική βλάβη οι ίδιοι ή οι σύζυγοι ή αδελφοί ή ανιόντες ή κατιόντες αυτών μέχρι και β' βαθμού, είτε απώλεσαν σύζυγο, αδελφό ή ανιόντα ή κατιόντα αυτών μέχρι και β' βαθμού, είτε υπέστησαν υλικές ζημίες στην ακίνητη περιουσία τους οι οποίες λήγουν από 24η Ιουλίου 2018.

Η υποβολή των δηλώσεων θα γίνεται χειρόγραφα στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ.

2. Παρατείνονται μέχρι και την 31η Οκτωβρίου 2018 οι προθεσμίες καταβολής παρακρατούμενων φόρων εισοδήματος: α) φυσικών προσώπων του άρθρου 3 και νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων του άρθρου 45 του ν. 4172/2013 αρμοδιότητας των Δ.Ο.Υ. Παλλήνης και Δ.Ο.Υ. Ελευσίνας και

β) των φορολογουμένων που είτε υπέστησαν σωματική βλάβη οι ίδιοι ή οι σύζυγοι ή αδελφοί ή ανιόντες ή κατιόντες αυτών μέχρι και β' βαθμού, είτε απώλεσαν σύζυγο, αδελφό ή ανιόντα ή κατιόντα αυτών μέχρι και β' βαθμού, είτε υπέστησαν υλικές ζημίες στην ακίνητη περιουσία τους που λήγουν την 31η Ιουλίου 2018. Η υποβολή των δηλώσεων αυτών θα γίνεται χειρόγραφα στις αρμόδιες αυτές Δ.Ο.Υ.

3. Παρατείνονται μέχρι και την 31η Οκτωβρίου 2018 οι προθεσμίες υποβολής δηλώσεων φόρου κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και μεταβίβασης ακινήτων, οι οποίες λήγουν από την 23η Ιουλίου 2018 μέχρι και την 23η Αυγούστου 2018: α) για τους υπόχρεους σε υποβολή δήλωσης στις Δ.Ο.Υ. Ελευσίνας και Παλλήνης και β) για τους φορολογούμενους που είτε υπέστησαν σωματική βλάβη οι ίδιοι ή οι σύζυγοι ή αδελφοί ή ανιόντες ή κατιόντες αυτών μέχρι και β' βαθμού, είτε απώλεσαν σύζυγο, αδελφό ή ανιόντα ή κατιόντα αυτών μέχρι και β' βαθμού, είτε υπέστησαν υλικές ζημίες στην ακίνητη περιουσία τους.

«Παγώνουν» οι δόσεις για πυρόπληκτους που είχαν προχωρήσει σε ρύθμιση

Επιπλέον, όπως είπε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, αναστέλλεται για έξι μήνες η καταβολή τρεχουσών εισφορών δόσεων ρυθμίσεων και δόσεων εκκαθάρισης. Επιπλέον, θα δοθεί προτεραιότητα στις αιτήσεις συνταξιοδότησης όσων ανήκουν στις πληγείσες περιοχές θα πάρουν προτεραιότητα οι αιτήσεις τους, ώστε πολύ γρήγορα να λάβουν τις συντάξεις τους τόσο τις κύριες όσο και τις επικουρικές άνευ άλλης προϋποθέσεως.

Για τη διευκόλυνση των πληγέντων αναστέλλεται η καταβολή τρεχουσών εισφορών δόσεων ρυθμίσεων και δόσεων εκκαθάρισης, από 1η Ιουλίου και για 6 μήνες. Δηλαδή, οι ασφαλισμένοι που επλήγησαν θα έχουν τη δυνατότητα να μην καταβάλουν τρέχουσες εισφορές αλλά και οφειλές που έχουν για 6 μήνες από τώρα, δηλαδή μέχρι το τέλος της χρονιάς και θα μπορούν να τις καταβάλουν από 01.01/2019 και σε δόσεις. «Μάλιστα, έχουμε κάνει μία πρόβλεψη ώστε εφόσον κανείς είναι και σε ρύθμιση οφειλών να μην του πέσουν μετά όλα μαζί αλλά προβλέπουμε ότι θα έχουμε διαφορετικές δόσεις αποπληρωμής αυτών των εισφορών».

Επίσης, χορηγείται ασφαλιστική ικανότητα σε όλους τους πληγέντες άνευ άλλων προϋποθέσεων, ενώ κεφαλαιοποιούνται οι καθυστερούμενες εισφορές που ενδεχομένως να είχαν μέχρι το τέλος του Ιουνίου.

Όπως δήλωσε η υπουργός «κάναμε μια σχετική έρευνα και υπάρχουν αρκετοί δανειολήπτες του ΟΕΚ στην περιοχή και για αυτούς αναστέλλεται η καταβολή δόσεων έως και 36 μήνες ενώ δίνουμε και παράταση στην υποβολή αίτησης για υπαγωγή στις ρυθμίσεις για έναν επιπλέον χρόνο», ενώ επανέλαβε χθεσινή της δήλωση ότι όλα τα μέτρα είναι απολύτως προϋπολογισμένα.

Ειδικότερα, όσον αφορά τα άμεσα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης θα δοθούν 5000 ευρώ εφάπαξ οικονομική ενίσχυση σε κάθε φυσικό πρόσωπο ή οικογένεια που επλήγη από τις καταστροφές, ενώ το ποσό αυτό θα είναι 6.000 ευρώ εάν πρόκειται για τρίτεκνες ή πολύτεκνες οικογένειες και 8.000 ευρώ αν πρόκειται για επιχειρήσεις. Επίσης, εάν κάποιος έχασε τη δουλειά του διότι καταστράφηκε για παράδειγμα η επιχείρηση στην οποία εργαζόταν, δικαιούται επίδομα ανεργίας και επιπλέον εφάπαξ βοήθημα 650 ευρώ.

Επίσης, για τους συνταξιούχους των περιοχών που επλήγησαν θα δοθούν δύο επιπλέον συντάξεις τόσο από τον ΕΦΚΑ, δηλαδή κύριες συντάξεις, όσο και από το ΕΤΕΑΕΠ, δηλαδή επικουρικές συντάξεις, όσο και από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων(ΜΤΠΥ), δηλαδή μερίσματα.

Στα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης συμπεριλαμβάνονται και τα 1200 ευρώ που θα δοθούν σε κάθε πληγείσα οικογένεια για την κάλυψη τηλεπικοινωνιακών αναγκών ενώ υπενθύμισε ότι η Βουλή θα ενισχύσει και αυτή τους πληγέντες.